Ivf-onderzoek in Maastricht.
Volledig scherm
Ivf-onderzoek in Maastricht. © anp

Groot onderzoek naar gezondheid ivf-baby's

Het AMC in Amsterdam begint een groot onderzoek naar de gezondheid van ivf-baby's. Er zijn aanwijzingen dat die kinderen op latere leeftijd meer kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten.

Dat meldt het AD vandaag. Onderzoeker Tessa Roseboom van het AMC zegt in de krant dat er al langere tijd zorgen bestaan over het 'grotere gezondheidsrisico dat ivf-kinderen lopen'. Ivf-kinderen hebben een iets hogere bloeddruk dan hun leeftijdsgenootjes, zegt Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid.

'Ook hun glucosespiegel is wat hoger en ze zijn over het algemeen iets dikker. Let wel: het gaat hier om normale, niet-zieke kinderen. Maar wel met een kleine, tot nu toe onverklaarbare gezondheidsachterstand. We willen heel graag weten wat er aan de hand is.

In de kinderleeftijd zijn de gezondheidsverschillen nog klein, op latere leeftijd lopen ivf-kinderen mogelijk meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten, aldus vruchtbaarheidsonderzoekers. Hoeveel meer, is vooralsnog niet vast te stellen: de oudste ivf-'baby', Louise Brown, is  dit moment pas 35 jaar oud is. De eerste Nederlandse ivf-baby Stefanie is dit voorjaar 30 geworden.

Omstandigheden vruchtbaarheidsklinieken
Het onderzoeksteam van het AMC zoekt de oorzaak van de gezondheidsachterstand bij kunstmatig bevruchte kinderen in eerste instantie in de vruchtbaarheidsklinieken. Dankzij technologische ontwikkelingen is er in de afgelopen 30 jaar veel veranderd in de manier waarop de eicel en de zaadcel in het laboratorium worden samengebracht. Laboratoria maken zelf een keuze uit de verschillende kweekmedia die door fabrikanten worden aangeboden.

Meer hierover vandaag in het AD