Grote Engelse studie: coronavaccins houden ouderen al na één prik uit het ziekenhuis
Ouderen in Engeland die één prik met het coronavaccin van AstraZeneca of Pfizer-BioNTech hebben gehad, lijken 80 procent minder risico te lopen om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden. Dat blijkt uit een grote studie van Public Health England onder Engelse 70-plussers.
De ouderen die de afgelopen maanden geprikt werden met het Pfizer-vaccin, liepen na vier weken 57 tot 61 procent minder kans om coronaklachten te ontwikkelen. Bij het vaccin van AstraZeneca ligt dat percentage nog iets hoger: tussen de 60 en 73 procent.
De ouderen die na een eerste prik tóch corona opliepen, kwamen bovendien minder vaak in het ziekenhuis terecht, stellen de Engelse onderzoekers. Bij het Pfizer-vaccin was die kans 43 procent lager, bij dat van AstraZeneca 37 procent. Één prik met het Pfizer-vaccin verlaagde de kans op overlijden daarbij ook nog eens met de helft. Voor AstraZeneca is dat nog niet te zeggen, omdat de inentingen met dat vaccin later begonnen.
Opgeteld concluderen de onderzoekers dat het risico voor gevaccineerde 80-plussers - zij werden in Engeland het eerste geprikt, dus van hen zijn de meest uitgebreide data beschikbaar - om na één prik in het ziekenhuis te belanden zo'n 80 procent lager lijkt te liggen dan bij niet-gevaccineerden. En dat de kans om te overlijden na één inenting met het Pfizer-vaccin uiteindelijk met 85 procent afneemt.
In Nederland worden de vaccins van AstraZeneca en Pfizer-BioNTech allebei gebruikt, net als dat van Moderna.
Goed nieuws voor AstraZeneca
Vooral voor AstraZeneca zijn de zogenoemde real world data uit Engeland goed nieuws. Dat vaccin wordt in veel landen niet aan ouderen gegeven, omdat in de studies met het vaccin niet genoeg mensen van hoge leeftijd als proefpersoon dienden. Daarom werd in Nederland de keuze gemaakt om het vaccin niet toe te dienen aan 65-plussers, andere landen hanteren een nog strengere leeftijdsgrens. De cijfers uit Engeland laten zien dat de AstraZeneca-prik bij ouderen dus wel degelijk effect heeft. Voor het Pfizer-vaccin was dat in eerdere studies volgens medicijnautoriteiten al voldoende aangetoond.
Of Nederland de AstraZeneca-prik straks ook aan 65-plussers gaat toedienen, is volgens een woordvoerder van de Gezondheidsraad nog niet te zeggen. ,,In de tweede helft van maart komt er een nieuw advies over de vaccinatiestrategie. Maar de Gezondheidsraad krijgt dit soort onderzoeken natuurlijk ook mee.”
Alle 70-plussers
Het Engelse onderzoek, dat nog niet door andere wetenschappers is gecontroleerd, wordt uitgevoerd onder alle 70-plussers die zich na de start van de vaccinatiecampagne in december meldden voor een coronatest. Door van al die mensen de testresultaten te analyseren en vervolgens te bekijken wie er in het ziekenhuis belandt en/of overlijdt, kan na verloop van tijd met steeds grotere zekerheid worden vastgesteld hoe effectief de vaccins in ‘het echte leven’ zijn.
Omdat de Britse variant in Engeland de overhand heeft, toont de studie ook aan dat de vaccins goed werken tegen die mutatie, stellen de onderzoekers. Na een tweede prik nemen de percentages van bescherming tegen ziekte, ziekenhuisopname en overlijden bovendien nog toe, is de verwachting. Dat is bij het vaccin van Pfizer-BioNTech volgens de onderzoekers al te zien. Bij de 80-plussers die daarvan al een tweede dosis kregen, komt de effectiviteit als het gaat om het krijgen van ziekteverschijnselen uit op 89 procent.
Legere ziekenhuizen
In Engeland, waar na de kerst de ziekenhuizen volstroomden, neemt het aantal opnames intussen zienderogen af, ook als gevolg van een zware lockdown. Op 18 januari lagen er ruim 34.000 coronapatiënten in het ziekenhuis, zondag waren dat er een kleine 11.000. In Nederland, waar later begonnen is met vaccineren en minder vaccins beschikbaar zijn, gaat die daling een stuk minder hard.
Eerder liet een studie in Israël, de absolute wereldwijde prik-koploper, al zien dat het vaccin van Pfizer-BioNTech niet alleen goed beschermt tegen ziek worden, maar in veel gevallen ook voorkomt dat gevaccineerden het virus kunnen doorgeven.
Ook in Nederland vallen de eerste positieve statistieken al te noteren. Vorige week bleek dat het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen fors aan het afnemen is. Volgens het RIVM is dat een gevolg van het vaccineren van bewoners en personeel van de zorginstellingen.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Hoe ga je om met
De vader van Marlene heeft dementie: ‘Elke week nemen we een beetje afscheid van hem’
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een aandoening hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: de vader van Marlene Kenter (34) heeft dementie. -
PREMIUM
Hoe verpleegkundige Quinty (22) ervoor zorgde dat een patiënt toch afscheid kon nemen voor ze stierf
De meeste voldoening haalt ze uit haar werk met patiënten. Maar de 22-jarige Utrechtse Quinty Wagenaar is ook heel blij met de waardering van haar collega’s in het UMC Utrecht. Die riepen haar uit tot Verpleegkundige van het Jaar. ,,Het is de bekroning van mijn werk.’’ -
Met video
RIVM: Vooralsnog zes mensen met apenpokken in Nederland
Inmiddels zijn bij zes mensen in Nederland apenpokken vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vrijdag bevestigde het instituut het eerste apenpokkengeval in Nederland. Zaterdag liep dat op naar twee. -
Michiel viel 40 kilo af zonder naar de sportschool te gaan: ‘Vijf simpele aanpassingen in mijn leven’
Wanneer zijn vrouw komt te overlijden, gaat bij Michiel Soullié (40) de knop om. Als de enige overgebleven ouder van zijn zoon, moet hij nog even mee – en dus de nodige kilo’s kwijtraken. Ook wordt het tijd dat hij als verpleegkundig specialist een voorbeeldfunctie aanneemt voor zijn patiënten, vindt hij. Dat hij door een paar simpele aanpassingen in zijn leven in een half jaar tijd 40 kilo zou afvallen, had hij echter nooit verwacht. Zijn netwerk op LinkedIn staat evenzeer versteld.
-
Veel sterfgevallen in april, vermoedelijk door corona en griep
Voor het eerst sinds eind 2021 zijn in april opvallend veel mensen overleden. Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen naar het coronavirus en de griepgolf als mogelijke oorzaken. Het aantal sterfgevallen is inmiddels weer gedaald. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
4
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerde Kooker
Toos Anneveld
Fabian de Vries