Volledig scherm
© anp

Haast met onderzoek naar kunstgrasvelden

UpdateNog voor het einde van het jaar hopen RIVM en de KNVB de resultaten van het onderzoek naar de risico's van spelen op kunstgras bekend te maken. Uit overleg van betrokkenen vandaag in Zeist bleek dat dit voorgenomen plan haalbaar moet zijn. Dat zei woordvoerder Chris van Nijnatten van de voetbalbond. ,,We willen zo snel mogelijk een einde aan de onrust maken.''

Er wordt nu een inventarisatie gemaakt van alle sportvelden met kunstgras in ons land. Volksgezondheidsinstituut RIVM heeft dat nodig om monsters te gaan nemen. Daarna zullen van vijftig tot honderd velden monsters worden genomen, zo liet de KNVB weten.

Intussen wordt er ook literatuuronderzoek gedaan naar de eventuele gevaren van kunstgras, waarbij alle nationale en internationale documentatie nogmaals wordt bekeken. Binnen twee weken zullen de betrokken partijen in het openbaar een plan van aanpak presenteren. Daarna volgt het daadwerkelijke onderzoek.

Overleg
Het RIVM sprak vandaag in Zeist met onder meer voetbalbond KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) over de gevaren van rubberkorrels op het kunstgras. Volgens de KNVB zaten alle betrokkenen aan tafel, ook die uit de sector. Bovendien hadden zich afgevaardigden van de korfbal- en rugbybond gemeld.

Aanleiding voor de plotselinge zorgen om de kunstgrasvelden is een uitzending van Zembla woensdag. Daarin zeggen wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen. Het RIVM zal zich met deze wetenschappers in verbinding stellen.

Opdracht
Minister Edith Schippers (Sport) gaf het RIVM vervolgens opdracht opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden.

Volgens de KNVB viel het met de ongerustheid het afgelopen weekeinde nog wel mee. Vooralsnog is bekend dat veertig wedstrijden niet doorgingen, vermoedelijk vanwege de zorgen over het kunstgras. De woordvoerder: ,,Misschien dat dit aantal oploopt naar honderd. Maar we praten over een totaal van meer dan 30.000 gespeelde wedstrijden.''