Volledig scherm
© -

Hartaanval na eten van hotdog onthult zeldzame hartaandoening bij 9-jarige

Een 9-jarige jongen uit Istanboel kreeg de schrik van zijn leven toen hij een hotdog at. Na een grote hap werd hij plots onwel en viel hij op de vloer van zijn schoolkantine. Hij bleek een hartaanval te hebben. Wanneer de artsen hem stabiliseren, blijkt dat hij een zeldzame hartaandoening heeft. 

Eerst dachten de artsen van het ziekenhuis waar de 9-jarige jongen heen werd gebracht dat de jongen zich had verslikt en wordt hij op de intensive care gedefibrilleerd en gereanimeerd. Na een half uur is hij weer stabiel, maar de dokters blijven ongerust. Zijn hartritme toont vreemde afwijkingen. Voor de zekerheid sturen ze hem door naar Isa Ozyilmaz, een kindercardioloog. 

Dokter Ozyilmaz en zijn team voeren meerdere tests uit. Het duurt niet lang totdat ze ontdekken wat er met de jongen aan de hand is: hij heeft zich niet verslikt maar lijdt aan een zeldzame genetische afwijking, het Brugada-syndroom. Hij kon ieder moment een hartaanval krijgen, maar het was de hap van zijn hotdog die het uiteindelijk deed. 

Zeldzame stoornis

Het Brugada-syndroom is een zeldzame genetische aandoening die problemen in de elektrische regeling van het hart veroorzaakt. Daardoor ontstaan hartritmestoornissen en kan het hart- en vaatstelsel beschadigd raken of kan er een plotse hartstilstand plaatsvinden. Het komt vooral voor bij mensen boven de dertig jaar. 

Omdat er geen eerdere symptomen waren, kon de Turkse jongen niet vermoeden dat ook hij aan dit syndroom leed. Op het moment dat hij een grote hap van zijn hotdog nam, verslikte hij zich en hierdoor prikkelde hij de 'nervus vagus', een hersenzenuw verbonden met de maag en het hart. Deze zenuw regelt onder andere het ritme van de hartslag. De hap veranderde zijn hartslag en door het Brugada-syndroom ging het fout.

Nadat de jongen was hersteld, hebben artsen een kleine defibrillator in zijn borstkas geplaatst. De volgende keer dat hij een ritmestoornis krijgt, zal dit kastje ingrijpen en hem veilig houden. Omdat het Brugada-syndroom erfelijk is, is ook zijn familie onderzocht. De broer van de jongen blijkt dezelfde aandoening te hebben, maar toont geen gevaarlijke symptomen. Volgens de artsen zullen beide jongens het goed maken. Wel raden ze hen af met grote happen te eten.