Volledig scherm
© AFP

Helft minder malariadoden door gebruik muskietennetten

Het dodental als gevolg van malaria is in vijftien jaar tijd bijna gehalveerd. In 2000 stierven 839.000 mensen aan de ziekte die door muggenbeten wordt veroorzaakt, dit jaar zal dat aantal uitkomen op 438.000, zo blijkt uit een gezamenlijk rapport van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie.

De daling is mede te danken aan de verspreiding van muskietennetten die met insecticide zijn geïmpregneerd. Ook het gebruik van insecticide in spuitbussen nam toe. Daarnaast werden er meer patiënten met het geneesmiddel artemisinin behandeld.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben dankzij deze maatregelen 663 miljoen minder mensen malaria gekregen dan anders het geval was geweest. Bovendien komt de ziekte in steeds minder landen voor.

Steeds meer muggen immuun
Ondanks de daling is de strijd nog lang niet voorbij. Alleen dit jaar al zijn 214 miljoen nieuwe gevallen genoteerd. Bijna de helft van de wereldbevolking loopt nog steeds risico op malaria. Bovendien zijn steeds meer muggen immuun voor bestrijdingsmiddelen.

Vooral Afrika beneden de Sahara blijft met tachtig procent van de gevallen de grootste probleemzone. En ruim tweederde van alle dodelijke slachtoffers zijn kinderen jonger dan vijf.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement