Volledig scherm
© thinkstock

Helft minder migraine dankzij revolutionair wondermiddel

Een nieuw medicijn kan het aantal migraineaanvallen met wel 50 procent verminderen. Revolutionair, vinden deskundigen na twee kleine Amerikaanse studies. Hoofdpijnprofessor Michel Ferrari start nu een grootschalig onderzoek in Leiden.

Voor ruim 1 miljoen Nederlanders die kampen met ernstige migraine (minstens twee aanvallen per maand) is een remedie nabij. Het LUMC in Leiden gaat na de zomer op grote schaal - 600 patiënten - de nieuwe 'anti-CGRP-middelen' testen. Kleiner Amerikaans onderzoek toonde eerder hoopvolle uitkomsten. Gemiddeld kunnen de maandelijkse injecties ervoor zorgen dat patiënten de helft minder migrainedagen hebben.  

Dergelijke resultaten worden niet behaald met de huidige middelen die migraine moeten voorkomen, stelt neuroloog Michel Ferrari van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Mensen met lichtere vormen van migraine nemen alleen medicatie als ze een aanval voelen aankomen. Maar patiënten met twee of meer aanvallen per maand slikken dagelijks tabletten om een aanval voor te zijn.  

Werking  
,,Die middelen zijn niet gemaakt tegen migraine, maar tegen hoge bloeddruk, hartproblemen of epilepsie. Hoe ze migraine voorkomen, weten we niet precies," aldus de Leidse hoofdpijnprofessor.   Wetenschappers weten van de nieuwe medicatie wel hoe ze werkt.

Ferrari: ,,CGRP is een eiwit dat zorgt dat hersenzenuwen hoofdpijn waarnemen. De nieuwe middelen schakelen dat eiwit uit en voorkomen zo dat het brein pijn registreert. Bovendien werkt het ook tegen clusterhoofdpijn, waar we tot nu nagenoeg geen remedie voor hadden."  

Smart
Voordeel van de nieuwe medicatie is dat het maandelijkse injecties zijn in plaats van dagelijkse pillen. Bovendien lijken de injecties nauwelijks bijwerkingen te geven, in tegenstelling tot huidige middelen. Zo kunnen pillen bedoeld voor epilepsie depressieve klachten geven.  

De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten juicht de Leidse studie toe. Voorzitter Rob van Doorn: ,,Migrainepatiënten wachten met smart op een middel dat aanvallen beter voorkomt en minder bijwerkingen geeft."