Volledig scherm
© ANP

Helft van festivalbezoekers heeft gehoorklachten door harde muziek

De helft van de Nederlandse festival- en concertbezoekers heeft gehoorklachten door harde muziek. Toch geeft 68 procent van deze mensen aan niets aan gehoorbescherming te doen. Dat blijkt uit onderzoek van Alpine.

Quote

Het gaat niet om het volume van het geluid, maar om de duur van de blootstel­ling aan het geluid

KNO-arts Jan van der Borden

Het Nederlandse bedrijf liet afgelopen festivalseizoen een onderzoek uitvoeren onder 3200 bezoekers van 18 jaar en ouder. De helft van de ondervraagden gaf aan langdurig of tijdelijk last van het gehoor te hebben gehad door harde muziek. In de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar was dit zelfs 64 procent.

Hoewel bijna alle ondervraagden aangeven zich bewust te zijn van de gevaren van harde muziek voor het gehoor, neemt maar 24 procent daadwerkelijk maatregelen. Slechts 16 procent van de ondervraagden draagt weleens oordoppen, terwijl dat volgens de Nationale Hoorstichting de beste vorm van bescherming is.

Schokkend

KNO-arts Jan van der Borden van het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam noemt de resultaten schokkend. ,,16 procent is wel heel erg weinig." De voornaamste reden dat mensen niets aan gehoorbescherming doen terwijl ze zich wel bewust zijn van de risico’s, is volgens Van der Borden dat de schade niet direct gemerkt wordt. ,,Je wordt pas gewaarschuwd als het te laat is, namelijk als je na twintig of dertig jaar veel eerder slechthorend bent dan hoort."

De piep die door de helft van de ondervraagden wordt ervaren, is eigenlijk een soort waarschuwing, legt de KNO-arts uit. ,,De piep in je oren is een soort pijn door schade aan het slakkenhuis. Als je direct als je de piep hoort uit het lawaai gaat, beperk je de schade. Vaak wordt de piep echter pas hoorbaar in de stilte."

Langdurige blootstelling

Quote

Volwasse­nen hebben vaak niet door hoe hard het geluid staat, omdat in de loop der jaren het gehoor al verslech­terd is

KNO-arts Jan van der Borden

In 2014 hebben organisatoren van muziekevenementen, poppodia en staatssecretaris Martin van Rijn van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een geluidslimiet van 103 decibel afgesproken. Zonder oordoppen is dit echter nog steeds binnen enkele minuten schadelijk voor je gehoor. ,,Het gaat niet om het volume van het geluid, maar om de duur van de blootstelling aan het geluid. Als er een geluidslimiet van 96 decibel was afgesproken, was het zonder oordoppen nog steeds binnen een kwartier schadelijk."

Ook kinderen gaan steeds vaker met hun ouders mee naar festivals en andere evenementen. ,,Geluid is eerder schadelijk dan je denkt. Volwassenen hebben vaak niet door hoe hard het geluid staat, omdat in de loop der jaren het gehoor al verslechterd is. Kinderen horen het geluid veel harder."