Hoe erg is een nacht slecht slapen? Experts leggen uit
Alles over slaapSlapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? In deze rubriek behandelen we allerlei vragen over slaap. Deze week: Hoe erg is een nacht slecht slapen? En helpt het om in het weekend uit te slapen?
„Als je een nacht een keer slecht slaapt, dan is dat niet zo erg. Ons lichaam is slim genoeg en de nacht daarna zal je automatisch wat dieper slapen, zodat de schade van de nacht ervoor wordt weggewerkt,” zegt slaapcoach en medeoprichter van Saraja Slaapcursus Talja Lambert.
Kan je slaap inhalen?
„Het wordt een ander verhaal als je normaal gesproken 7,5 uur per nacht slaapt en vervolgens een hele werkweek slechts zes uur per nacht. Reken maar uit: als je vijf keer anderhalf uur slaap mist, komt dat neer op 7,5 uur. Dat is een hele nacht en dat haal je niet zo makkelijk meer in.”
Het is misschien heel verleidelijk om als je een drukke dag hebt wat van je slaap af te snoepen, maar slaapexpert Lambert legt uit dat je uiteindelijk jezelf tegenkomt. „Door slaaptekort ben je overdag veel minder productief. Slaap is het fundament van een gezond en gelukkig leven. Uit onderzoek is gebleken dat als je langer dan 17 uur wakker bent, dat te vergelijken is met 0,5 promille alcohol in je bloed.”
Is uitslapen slecht?
Volgens de slaapexpert is het goed om in kaart te brengen waarom je structureel te weinig slaap krijgt en uiteindelijk daarmee aan de slag te gaan. „Heb je last van uitstelgedrag of geen zin om naar bed te gaan? Is er sprake van een onjuiste werk-privébalans of heb je last van stress?” Daar komt bij dat het niet handig is om in het weekend langer te slapen, omdat je daarmee je bioritme ontregelt.
De ‘siesta’ kun je het beste plannen tussen 12.00 en 15.00 uur, doe je het later op de dag dan val je ‘s avonds moeilijker in slaap
„Als je daar gevoelig voor bent heb je meer kans op problemen met inslapen en doorslapen.” Lambert legt uit dat er ook zoiets bestaat als te lang slapen: „Te veel slaap maakt juist slaperig, vaak word je wakker met hoofdpijn en je hebt meer kans op gezondheidsproblemen. Slaap is geen sluitstuk, maar het beginstuk van je dag. Met goed herstellende slaap presteer je overdag veel beter.”
Doe een powernap
Geeke Barmentloo is powernap en -slaapcoach en auteur van De Slaapgids. Zij ziet in haar praktijk veel mensen die slaap missen doordat ze jonge kinderen hebben die ‘s nachts wakker liggen of mensen die nog tot laat liggen te bingewatchen.
Als je een kort nachtje hebt gehad ben je misschien geneigd om sneller naar koffie en zoete snacks te grijpen, maar Barmentloo legt uit het dat beter is om een korte powernap van niet langer dan 20 minuten te doen. „Dat is net lang genoeg om je brein op te frissen. Deze ‘siesta’ kun je het beste plannen tussen 12.00 en 15.00 uur, doe je het later op de dag dan val je ‘s avonds moeilijker in slaap.”
Ben je niet in de gelegenheid om een powernap te doen, dan kan het ook helpen om 20 minuten rustig te wandelen of bijvoorbeeld op werk een pauze van 20 minuten te nemen en wat ademhalingsoefeningen te doen. ,,Start niet met powernappen op het moment dat je structureel slaaptekort hebt door een onderliggende oorzaak. Ga dan eerst aan de slag met je slaap- waakritme.”
Volgende keer: wat moet je wel en wat juist niet doen om goed te kunnen slapen?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderwijsclubs: Compenseer leraar met long covid
Medewerkers in het onderwijs die door long covid zijn getroffen, moeten recht krijgen op een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verder is het belangrijk dat leraren toegang krijgen tot een compensatieregeling voor zorgpersoneel met long covid. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Alles over slaap
Wanneer slaap je slecht? ‘Goede slaap begint niet op het moment dat je in bed gaat liggen’
Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? In deze rubriek behandelen we allerlei vragen over slaap. Deze week: Wat is ‘slecht slapen’ en wat is de invloed van slecht slapen op je gezondheid? -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
We drinken graag, ‘Maar wees je bewust van schadelijke gevolgen, ook in kleine hoeveelheden’
Sommige mensen zien ‘dry january’ als ideale ontslakking. Anderen stellen dat een borrel juist goed is voor de gezondheid. Uit onderzoek zou blijken dat je langer leeft met één glas per dag. Klopt dat wel?
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Futloos na je werkdag? Zo blijf je de hele dag door energiek
Na een dag werken grijp je direct naar iets zoets en bingewatchen beperk je allang niet meer tot het weekend: een lege batterij ligt vooral in de winter op de loer. De welbekende energiedip te lijf gaan? Experts vertellen hoe je dat doet. -
Jeugdzorg in shock na steekpartij waarbij collega (26) omkwam: eist ‘code zwart’ nu eerste dode?
Jeugdzorgmedewerkers verkeren in shock, nadat dit weekend in Emmen een 26-jarige collega is omgekomen tijdens een steekpartij in een gezinshuis. ,,Iedereen wil weten: heeft dit te maken met de dramatische staat waarin jeugdzorg verkeert?”