Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Hoe gevaarlijk is (overmatig) gebruik van antibiotica?

Dankzij penicilline sterven we niet meer zo snel aan bacteriële infecties. Toch raken steeds meer bacteriën resistent. Daarom zoeken wetenschappers naar nieuwe afweerstoffen, tot in eeuwenoude mammoetpoep aan toe.

Sinds de ontdekking van de penicilline, nu bijna 100 jaar geleden, is er een enorm scala aan antibioticasoorten verkrijgbaar. Het hangt van de ontsteking af welke soort je krijgt voorgeschreven. Elk antibioticum (anti is Grieks voor ‘tegen’ en bios staat voor ‘leven’) doodt of remt een andere bacterie of bacteriegroep. Toch kleeft er ook een risico aan het (overmatig) gebruik van antibiotica.

  1. Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

    Coronavi­rus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

    Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen, en ook in Europa heeft het Wuhan-virus al enkele levens geëist. Virologen verwachten dat het virus ook Nederland zal bereiken. Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je vermoedt dat je besmet bent geraakt?