Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Hoe het komt dat er elke dag 164 nieuwe diabetespatiënten bij komen

suikerziekteDe knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 7: hij noemt diabetes types 2 de grootste epidemie in de samenleving. Er zijn 1,1 miljoen patiënten, en er komen er 60.000 per jaar bij. Diabetoloog Hanno Pijl: ,,Het is het resultaat van hoe wij ons leven inrichten.’’

Wanneer heeft hij voor het laatst écht slecht gegeten, zeg maar zo’n lekkere ‘vette bek’ gehaald? ,,Onlangs nog’’, bekent Hanno Pijl (60). ,,Maar ik heb een excuus. Er was bij ons ingebroken en ik zou die avond uit eten gaan. Dat heb ik afgezegd en ik ben patat gaan halen. Dat doen we misschien drie keer per jaar. Ja, patat mét. Zonder mayonaise vind ik het nauwelijks te eten.’’Hanno Pijl is hoogleraar diabetologie aan de Universiteit Leiden en onderzoeker en internist/ endocrinoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn missie: het stuiten van het door verandering van leefstijl explosief groeiend aantal patiënten dat lijdt aan diabetes type 2. En nieuwe gevallen van deze volksziekte voorkomen door wetenschappelijk onderzoek en preventie.

  1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
    Dodental gestegen naar 41

    Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

    In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.