Hologrammen van embryo's geven schat aan informatie aan onderzoekers Erasmus MC
Het is een magisch gezicht: een reusachtig hologram van een embryo, zwevend op een groot scherm. Deze hologrammen van duizenden embryo’s spelen een hoofdrol in het onderzoek Generation R Next van het Erasmus MC. Grote vraag: wat kunnen aanstaande ouders doen om hun kind de best mogelijke start in het leven te geven?
Met een 3D-bril op de neus en een joystick in de hand vliegt arts-onderzoeker Naomi Graafland door de embryo van een Rotterdamse moeder. In het écht vijf centimeter groot, maar nu twintig keer uitvergroot tot ongeveer één meter.
Opeens zijn de hersenen in het hoofdje zichtbaar. En hé, daar zijn de kleine ribbetjes, de darmen en de longen. Met een druk op de knop poetst Graafland de baarmoederwand weg, om daarna in te zoomen op de knietjes, ellebogen, vingers en teentjes die er op het eerste hologram nog niet waren. De navelstreng is al aanmerkelijk gegroeid.
Uniek onderzoek
De hologrammen bieden een ongekende blik op het kleine embryootje in de eerste belangrijke weken van de ontwikkeling. Het Erasmus MC is het enige universitair medisch centrum dat deze 3D-techniek gebruikt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vier miljoen voor nieuw onderzoek Generation R met Rotterdamse kinderen
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMCampagne
Erasmus MC zoekt duizenden Rotterdammers met kinderwens
Hoe duizenden Rotterdammers vinden met een kinderwens? Het Erasmus MC probeert hen te werven met een grote campagne. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Nieuwe technologie laat geamputeerden warmte en kou voelen in ontbrekende hand
-
-
-
Matjes tegen doorlekken en wassen met water; hiermee kan zorgpersoneel beter stoppen
Matjes op bed tegen doorlekken, urine met een stick controleren op een blaasontsteking, wassen met zeep en water. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen dit werk beter laten zitten. Het scheelt tijd en geld én is uiteindelijk beter voor de patiënt. ‘Hiervoor geldt dat het niet baat en soms wél schaadt.’ -
10
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.