Volledig scherm
Seidel - zwanger kosteloos © -

‘Hoopvol’ nieuws voor zwangere vrouw met kanker: behandelen kan wél

Het behandelen van kanker tijdens een zwangerschap is minder schadelijk voor de baby dan gedacht. Voor moeder én kind is het vaak beter om niet tot na de bevalling te wachten met opereren of chemokuren.

Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC, het Antoni van Leeuwenhoek en het internationale netwerk voor kanker, onvruchtbaarheid en zwangerschap (INCIP) naar ongeveer 1200 zwangere vrouwen die tussen 1996 en 2016 kanker kregen. Onder hen bijna 300 Nederlandse vrouwen. Gynaecoloog in opleiding Jorine de Haan, die hier vandaag op promoveert, noemt dit ‘hoopvol nieuws’ voor aanstaande moeders die door de diagnose kanker ‘in één klap van hun roze wolk af zijn’.

Levende baby's

Terwijl het aantal vrouwen dat tijdens hun zwangerschap behandeld worden met chemotherapie stijgt, worden er steeds meer levende baby’s geboren. Waar artsen vroeger uit angst voor het lot van de ongeboren baby niet ingrepen, doen ze dat nu steeds vaker wél. In Nederland krijgen jaarlijks tussen de 170 en 350 zwangere vrouwen kanker.

Toen ruim de helft van de zwangeren werd behandeld tegen kanker, werd 82 procent van de baby’s levend geboren. Nu bijna driekwart van de zwangeren een behandeling krijgt, komt 90 procent van de baby’s levend ter wereld. Bovendien zijn de overlevingskansen van de moeders die geopereerd worden, chemo of bestraling krijgen groter.

Omslag

Volgens Christianne Lok, voorzitter van de adviesgroep kanker in de zwangerschap, is er ‘een omslag gaande’ als het gaat om kankerbestrijding zodra er een baby op komst is. ,,Dit onderzoek vergroot het besef dat je kanker kunt behandelen tijdens de zwangerschap’’, verklaart de gynaecologisch oncoloog van het Antoni van Leeuwenhoek.

Toch brengt de behandeling van kanker tijdens de zwangerschap ook risico’s met zich mee. Zo heeft een vrouw na chemotherapie behandeling tijdens de zwangerschap een grotere kans dat haar baby een te laag geboortegewicht heeft of op de intensive care voor pasgeborenen wordt opgenomen. Bij sommige vormen van kanker, zoals acute leukemie, kan de ziekte zich zo snel ontwikkelen dat het niet altijd lukt om de baby te behouden.

Lees ook: het indrukwekkende verhaal van Tania Bongers. Als zij naar de dokters had geluisterd, was ze nooit moeder geworden. Ze was een van de eersten die koos voor chemotherapie tijdens de kanker.