Volledig scherm

Hormoonspiraaltje heeft ongewenste bijwerkingen

Het hormoonspiraaltje als anticonceptiemiddel heeft bij veel vrouwen mogelijk ongewenste bijwerkingen, concludeert het Erasmus MC in een vandaag verschenen wetenschappelijk onderzoek.

Vrouwen met zo'n spiraaltje blijken onder meer hogere cortisolwaarden (het hormoon dat wordt aangemaakt door stress) en een hogere hartslag te hebben dan vrouwen die andere vormen van anticonceptie gebruiken.

Een hormoonspiraaltje (Mirena) wordt in de baarmoeder geplaatst. ,,Momenteel wordt vrouwen verteld dat het hormoonspiraaltje enkel lokaal in de baarmoeder werkzaam is. Dit is mede gebaseerd op de veronderstelling dat de hoeveelheid hormonen die elders in het lichaam komen verwaarloosbaar klein is. Uit onze studie blijkt nu dat deze aanname niet correct is'', zegt onderzoeker Jurate Aleknaviciute. De richtlijn voor informatie over het hormoonspiraaltje moet volgens haar dringend herzien worden.

Populair

In Nederland is het hormoonspiraaltje een veel gebruikt anticonceptiemiddel. Naar schatting gebruikt meer dan 12 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 zo'n spiraaltje. Het spiraaltje is populair, omdat het gedurende vijf jaar beschermt tegen zwangerschap en omdat veel vrouwen niet meer ongesteld worden tijdens het gebruik.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 210 vrouwen.

  1. Bijna 5000 mensen bellen over eenzaamheid na uitzending Omroep Max

    Bijna 5000 mensen bellen over eenzaam­heid na uitzending Omroep Max

    De live-uitzending van Een tegen Eenzaamheid, woensdag bij Omroep Max, heeft een flinke impact gehad. Bijna 5000 mensen besloten in anderhalf uur tijd de telefoon te pakken en te bellen naar het belpanel. Het was zelfs zo druk dat niet iedereen erdoor kwam en contact kreeg. De gesprekken zorgden voor heftige, ontroerende en soms ook hoopvolle verhalen, zo vertelt Dorine Kettenes van de Luisterlijn. ,,Een man belde op dat hij wel een maatje wilde zijn.”