Volledig scherm
© ANP

Huisarts moet aantal patiënten inkrimpen om overbelasting te voorkomen

Huisartsenpraktijken moeten het aantal patiënten met ruim 20 procent terugbrengen om goede zorg te kunnen blijven leveren, stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vandaag.

De overheid wil al tijden dat huisartsen meer taken van ziekenhuizen overnemen om de zorgkosten te drukken. Maar de wachtkamers zitten al voller dan ooit, vertelt LHV-bestuurder Paulus Lips aan dagblad Trouw. ,,Wij hebben er veel taken bijgekregen. Oudere mensen wonen langer thuis en als ze in het ziekenhuis behandeld worden, gaan ze eerder naar huis dan vroeger. In beide gevallen komt de zorg neer op de huisarts, die veel vragen niet in een enkel consult kan afhandelen." 

Meer tijd

Nu hebben huisartsen gemiddeld bijna 2170 patiënten. Dat aantal zou volgens de LHV de komende jaren stapsgewijs verlaagd moeten worden naar circa 1800. Zorgverzekeraar VGZ heeft momenteel een proef lopen waarin huisartsen langer de tijd nemen voor hun patiënten en dus minder behandelen op een dag. Lips ziet dit graag op grotere schaal geïmplementeerd worden. 

De beroepsgroep heeft echter nog geen zicht op hoeveel huisartsen erbij zouden moeten komen om dit op te vangen. De belangenorganisatie wijst er ook op dat geld bestemd voor de huisartsenzorg op de plank blijft liggen bij zorgverzekeraars. Volgens onderzoek ging het vorig jaar om een bedrag van 139 miljoen euro.