Huisarts Marnix van der Leest.
Volledig scherm
Huisarts Marnix van der Leest.

Huisarts trekt aan de bel: ‘Zorg wordt steeds complexer, het roer moet om’

Het huisartsenvak staat onder druk, zegt huisarts Marnix van der Leest. De zorg die huisartsen leveren wordt steeds complexer, maar ze hebben steeds minder tijd om die zorg te bieden. Het roer moet om voor het te laat is. Daarom schreef hij een boek: Huisarts op recept.

12 reacties

 • GJ de Vries

  1 jaar geleden
  GJ de Vries We hadden jaren geleden maandenlange wachtlijsten, toen kwamen werkgeverspartij VVD, het sociale(?) PvdA en de voormalige boerenpartij CDA tot de slotsom dat de oplossing lag in privatisering van de zorg. Alles zou goedkoper worden door de concurrentie. Ook de wachtlijsten zouden verdwijnen en de zorg beter worden. Momenteel zitten we met het tegendeel opgescheept door mismanagement van de overheid die er voor de bevolking zou moeten zijn, Die huisarts heeft volkomen gelijk.
 • Maarten Gottmers

  1 jaar geleden
  Een huisarts die begrijpt wat er moet veranderen. Zelf hebben wij de ervaring van verandering meegemaakt. Onze huisarts is recent met pensioen gegaan en wel verdient mag ik zeggen. Maar minder verdient naar de patiënt toe wel is waar. Nu zijn we terecht gekomen bij een huisarts praktijk waar je veel geduld nodig hebt om een afspraak te maken niemand je kent en iedere keer een andere arts te spreken krijgt. Er is aandacht nodig voor de patiënt, de relatie tussen arts en patiënt is essentieel !!
 • Anoniem

  1 jaar geleden
  Leen van Dieren Naast de genoemde oorzaken, denk ik ook dat mensen steeds sneller naar de dokter gaan. Ik sta soms verbaasd te kijken voor welke onbenulligheden (snijwondje, blaar, etc.) men al naar de dokter gaat. Misschien dat een vereenvoudigde EHBO cursus wel iets is voor elke scholier, zodat ze naast levensreddende hulp ook een pleister kunnen plakken.
 • Pitt van den Berk

  1 jaar geleden
  Altijd weer de vergrijzing die de schuld krijgt. Nog even dan bepaalt D66 wanneer je leven klaar is. Nederland is het enigste land van Europa die marktwerking in de gezondheidszorg heeft. In Nederland kun je nog niet meer fatsoenlijk een kind baren. En nog altijd zijn er maar 1050 IC bedden beschikbaar voor 18 miljoen mensen in het land.
 • Peter de Jong

  1 jaar geleden
  Typisch een gevolg van gebrek aan marktwerking. Geen normale regulering door vraag en aanbod maar door ambtenaren (NZA) die de prijzen van alle medische verrichtingen opleggen aan de zorg. Leidt net als in de voormalige Sovjet-Unie tot enorme bureaucratie, tekorten, te weinig capaciteit, torenhoge kosten, en hele volksstammen die zich er onterecht aan verrijken. Stop met die desastreuze overheidsbemoeienis!
 1. Over de liefde: ‘Na kerst worden meer scheidingen aangevraagd’

  Over de liefde: ‘Na kerst worden meer scheidin­gen aange­vraagd’

  Debby Gerritsen praat in haar podcast Over de liefde met bekende gasten over liefdes-, lust- en levensvragen. Deze week is seksuoloog Jolien Spoelstra te gast om te praten over het fenomeen ‘cuffing season’. Ofwel: de periode tussen Halloween en Valentijnsdag waarin singles actief op zoek gaan naar gelijkgestemden om tegenaan te kruipen. Jolien: ,,Met cuffing season willen we iemand strikken voor de donkere en koude wintermaanden.’’