Incident met patiënt kan traumatisch zijn voor medisch personeel
Onverwachte gebeurtenissen bij het werk in ziekenhuizen, met soms ernstige gevolgen voor de patiënt, hebben vaak ook grote impact op artsen en andere zorgverleners. Dat blijkt uit onderzoek dat is verschenen in artsenblad Medisch Contact. Veel mensen in de zorg die zoiets meemaakten, hebben last van symptomen die lijken op die van posttraumatische stressstoornis.
De onderzoekers stellen dat er te weinig aandacht is voor de zogenoemde 'second victims' van incidenten. Ze deden onderzoek onder 5137 medisch specialisten, verpleegkundigen en paramedici in negentien Nederlandse ziekenhuizen. Ruim 80 procent van de ondervraagden gaf aan ooit een of meer keer persoonlijk betrokken te zijn geweest bij een onbedoelde gebeurtenis die tot schade heeft geleid of nog zou kunnen leiden.
Bijna een derde van de zorgverleners maakte een of meerdere gevallen mee die leidden tot het overlijden van of permanente schade voor de patiënt. Meer dan de helft beschrijft symptomen als hyperalertheid, schaamte, twijfel over kennis en kunde, stress en zich angstig voelen.
Meer dan 20 procent zegt langer dan twee maanden last gehad te hebben van flashbacks; een symptoom van een posttraumatische stressstoornis. Zorgverleners geven verder aan dat ze behoefte hebben aan erkenning van de impact van de gebeurtenis op medisch personeel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor het eerst apenpokkenvirus vastgesteld bij een kind
Het apenpokkenvirus is in Nederland voor het eerst bij een kind vastgesteld. Het gaat om een kind in de basisschoolleeftijd, zegt een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoe het kind het virus heeft opgelopen, is nog niet bekend. -
PREMIUM
Vijf demonstrerende huisartsen over hun grootste ergernissen: ‘Al die stempels en handtekeningen’
Zo'n 12.000 huisartsen en praktijkmedewerkers lieten vanmiddag van zich horen op het Malieveld in Den Haag. Ze protesteerden tegen de enorme werkdruk. Maar wat is nu echt de grootste ergernis van deze huisartsen? -
PREMIUMKoken & Eten
Zo word je een ‘supervetverbrander’. Expert: ‘Hoe minder je bloedsuiker piekt, hoe minder snackdrang’
De pandemie leverde veel mensen extra kilo's op en die blijven plakken. Je krijg ze pas weg als je je metabolisme weer de baas wordt, zegt gezondheidswetenschapper Maaike de Vries. Calorieën tellen hoeft niet, wel je lichaam de juiste hoeveelheid brandstof geven. ‘Je kan een slecht voedingspatroon niet wegsporten.’ -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Mensen met autisme vaak onnodig buitengesloten door de maatschappij
Autisme is een psychische aandoening waarbij het in de meeste gevallen zo is dat iemand niet heel sociaal vaardig is. Vaak krijgen deze mensen na de diagnose het gevoel niet meer volledig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Maar waarom is dat, en wat als er wel vanuit een positieve manier naar deze aandoening wordt gekeken?
-
Volg ons ook op social media!
Wil je op de hoogte blijven van al weetjes en inzichten over gezondheid? Volg ons dan op Facebook en Twitter! -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.