Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Invasie van Belgische 'medicijntoeristen' verwacht in Hulst

Zo'n vierhonderd Belgen bezoeken zaterdag met bussen Hulst om daar goedkoop geneesmiddelen in te slaan. Het is een protestactie van de Belgische vereniging Geneeskunde Voor Het Volk tegen de hoge Belgische medicijnprijzen.

Quote

In tien jaar is nog steeds niks veranderd en daarom voeren we nu wederom actie

Dirk van Duppen, huisarts

Prijzen voor zelfzorgmedicatie (verkrijgbaar zonder doktersrecept) liggen in België vele malen hoger dan in Nederland. Een doosje paracetamol is hier verkrijgbaar voor nog geen euro, over de grens moet hiervoor bijna vijf euro worden neergeteld.

De maagzuurremmer omeprazol gaat in België over de toonbank voor 42 euro, in Nederland kost precies hetzelfde doosje nog geen tientje. Oorzaak van dit prijsverschil ligt in de wijze van aanbesteden. In Nederland is die openbaar en de goedkoopste leverancier mag leveren. Dit is het zogenoemde 'kiwi-model', vernoemd naar de aanbestedingswijze in Nieuw-Zeeland.

Paracetamolreis

De Vlaamse huisarts Dirk van Duppen, verbonden aan de vereniging Geneeskunde Voor Het Volk (GVHV), is pleitbezorger van de invoering van het kiwi-model in België. Tien jaar geleden organiseerde hij al de 'paracetamolreis' waarbij busladingen Belgen Hulst overspoelden om daar goedkoop paracetamol in te slaan.

,,In tien jaar is nog steeds niks veranderd en daarom voeren we nu wederom actie." Van Duppen wil met zijn actie vooral de politiek in zijn land onder druk zetten. Hij stelt dat de Belgische overheid zeker 480 miljoen euro kan besparen door farmaceutische bedrijven tegen elkaar uit te spelen.

Maatregelen

Hulst maakt zich ondertussen op voor de ontvangst van honderden medicijntoeristen zaterdag. Burgemeester Jan-Frans Mulder heeft drogisterijen en apotheken in de stad per brief op de hoogte gesteld van de verwachte invasie. Die hebben hun maatregelen genomen.

Quote

Wij hebben onze bestellingen voor komend weekeinde verdriedubbeld

Annick de Bakker, bedrijfsleider Etos

,,Wij hebben onze bestellingen voor komend weekeinde verdriedubbeld", zegt Annick de Bakker, bedrijfsleidster van de Etos in Hulst. ,,Niet alleen voor paracetamol, maar ook voor ibuprofen, neussprays en laxeertabletten." Ook Christel Duerinckx van apotheek Reynaert in de Steenstraat in Hulst heeft haar maatregelen genomen. ,,Ook wij hebben extra ingekocht. Het is toch wel spannend."

Toespraak

Burgemeester Mulder zal de medicijntoeristen, afkomstig uit onder meer Zelzate, Deurne en Hoboken, zaterdag tussen 10.00 en 10.30 ontvangen op de Grote Markt. Hij zal ze daar toespreken en ze een plattegrond overhandigen met verkooppunten van zelfzorgmedicijnen. Bovendien krijgen de medicijntoeristen een consumptiebon, in te wisselen bij de lokale horeca.

,,We zijn heel blij met toeristen, of ze nou voor de winkels, de basiliek of medicijnen komen. We leggen ze in de watten, hopelijk komen ze nog eens terug", zegt gemeentewoordvoerster Micaëla Boone. Het betreft zaterdag een bliksembezoek. De bussen vol medicijntoeristen vertrekken om 13.30 uur weer.