‘Ja, een verzekering kost een bak geld, maar moet je nou eenmaal hebben’
Het is weer de tijd van het jaar om zorgverzekeringen te vergelijken. Maar lang niet iedereen doet dat en een overstap zit er zeker niet bij iedereen in. Saskia van de Ven (41) uit Rijnsaterwoude begint er bijvoorbeeld niet aan, zij zit al jarenlang bij dezelfde verzekeraar.
Al zo lang als ze zich kan herinneren, is Saskia van de Ven verzekerd bij Zorg en Zekerheid. ,,In ieder geval sinds het nieuwe zorgstelsel”, oftewel al zeker vijftien jaar.
Eerst had ze als aanvullende verzekering de AV-Top. Ze stapte over naar de AV-GeZZin toen ze zwanger werd van haar eerste kind. ,,Omdat daar een IVF-traject aan voorafging, hebben we het hele verzekeringsgebeuren toen uitgezocht. Maar dat verschilde niet zoveel.”
Voor het komende jaar gaat Van de Ven 129,85 euro betalen voor de basisverzekering en 56,60 euro voor de AV-GeZZin (ter vergelijking: de AV-Top is 45,25 euro per maand). Via haar werkgever krijgt ze collectiviteitskorting, dat scheelt haar zo’n tientje per maand.
Een van de voordelen van de gezinsverzekering is de dekking voor sporten voor kinderen. Je krijgt bijvoorbeeld eenmalig een bedrag van vijftig euro terug voor een sportabonnement. ,,Alleen al met zwemlessen is dat natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Maar het scheelt toch iets.”
Te ingewikkeld
Zo grondig als tijdens haar zwangerschap heeft Van de Ven niet meer naar haar zorgverzekering gekeken. Hoewel ze elk jaar wel een keertje denkt dat ze de boel eens goed zou moeten uitzoeken, is ze daar naar eigen zeggen toch ‘te lui’ voor en vindt ze het erg ingewikkeld.
Het is net als met het wisselen van internetprovider: dat lijkt goed te gaan, tot je ineens geen verbinding meer hebt
,,Ik zie op tegen de hele uitzoekerij. Als je met het ene erop vooruitgaat, ga je er met het andere wel weer op achteruit. Het is net als met het wisselen van internetprovider: dat lijkt goed te gaan, tot je ineens geen verbinding meer hebt. Natuurlijk ben je niet ineens onverzekerd, maar je kan er wel gaandeweg in het jaar achter komen dat iets niet goed zit.”
Wat de drempel zou verlagen om over te stappen, weet Van de Ven niet. ,,Ik heb weleens gezocht via vergelijkingssites, maar dat vond ik ook al nodeloos ingewikkeld.”
Kaakfysio
Zo in deze laatste week van het jaar ziet ze een overstap niet meer gebeuren, verder in de toekomst mogelijk wel. ,,Bijvoorbeeld als de kinderen straks een beugel moeten. Of als er nog meer fysiobehandelingen buiten de dekking vallen.”
Nu al moet Van de Ven altijd een deel van die fysiobehandelingen, van 32 euro per keer, zelf betalen. ,,Ik kom altijd tekort omdat ik daar veel gebruik van maak. Ik krijg speciale fysiotherapie voor mijn kaak en kom ook al heel lang bij iemand voor mijn rug.”
Elke verzekeraar heeft het systeem om te declareren weer anders ingericht. Bij mijn huidige verzekeraar weet ik hoe dat allemaal werkt
Een overstap zou aantrekkelijk zijn als de fysio volledig zou worden vergoed, of als ze de gedekte fysiovergoeding zou kunnen delen. ,,Er zijn bijvoorbeeld modules waarbij je je tandartsverzekering kan delen. Ik zou graag de fysiovergoeding delen met mijn man, die er geen gebruik van maakt, maar dat kan niet.”
Héél misschien
Het belangrijkste voor Van de Ven: een overstap moet echt iets opleveren, en opwegen tegen de moeite die dat kost. ,,Elke verzekeraar heeft het systeem om te declareren weer anders ingericht. Bij mijn huidige verzekeraar weet ik helemaal hoe dat werkt.”
Soms frustreert het haar wel, de hoge zorgkosten. ,,Zeker als je je eigen risico kwijt bent. Alsof je voor de gezelligheid in het weekend, of überhaupt, naar de huisarts gaat of medicijnen gebruikt. Het blijft een onwijze hoop geld en dan wordt het ook nog elk jaar duurder.”
Toch is Van de Ven ook wel accepterend als het gaat om een goede zorgverzekering. ,,Het is wat het is. Ja, een verzekering kost een bak geld, maar je moet er nou eenmaal eentje hebben. En dan wil je alles ook goed afgedekt hebben, als je bijvoorbeeld een keer naar de spoedeisende hulp moet of als er iets met de kinderen is.”
Denk je aan overstappen? Zes tips
• Doe het op tijd. Als het gaat om een andere polis bij dezelfde verzekeraar kan je dat wijzigen tot en met 31 december. En als je voor 31 december overstapt naar een nieuwe verzekeraar, zegt die jouw oude verzekering op. Zelf je oude verzekering opzeggen kan tot 1 januari. Een nieuwe afsluiten kan dan tot 1 februari, dan ben met je met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd.
• Bedenk welke basisverzekering je voorkeur heeft: naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis of budgetpolis.
• Denk na over het verhogen van je eigen risico. Dat kan premievoordeel opleveren.
• Check bij een aanvullende verzekering of de premie die je daarvoor betaalt opweegt tegen de vergoeding die je ontvangt.
• Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering, maar niet voor aanvullende polissen. Stap dus pas over van aanvullende verzekering als je zeker weet dat je door de nieuwe zorgverzekeraar wordt geaccepteerd.
• Kijk goed naar de contracten met de zorgverleners. Kan je overal terecht waar je zou willen?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMColumn
Weten liedjeszangers eigenlijk wel waar ze het over hebben?
Steven Pont verbaast zich deze week over de beperkte thematiek in de liedjes van onze singer- songwriters. Liefde, altijd maar die liefde. Dat is toch niet creatief? -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
zorgquiz
Wat is ook alweer het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage? Test je kennis!
Kun je als wanbetaler het recht op een zorgverzekering verliezen, heb je door het afsluiten van een goedkope basisverzekering recht op een minder uitgebreide dekking, en hoe zit het ook alweer met het meeverzekeren van je kinderen? Nadenken over je zorgverzekering is misschien niet per se leuk, maar wel handig. Samen met zorgvergelijker Independer stelden we deze quiz over zorgverzekeringen op. Test je kennis aan de hand van dertien vragen.
-
RIJKSVACCINATIEPROGRAMMA19
Gratis griepprik voor mensen met longschade na covid, rotavaccin alleen tegen betaling
Na advies van de Gezondheidsraad kunnen ook mensen met longklachten na een corona-infectie, morbide obesitas en dementie voortaan een gratis griepprik krijgen. Het rotavaccin blijft alleen beschikbaar tegen betaling. -
PREMIUMpoll
In dit ziekenhuis kun je een pretecho krijgen: leuk idee of commercialisering van de zorg?
In het Utrechtse ziekenhuis Diakonessenhuis kunnen zwangere vrouwen sinds kort tegen betaling terecht voor een zogenoemde pretecho, een echo van de baby die niet medisch noodzakelijk is. Volgens het ziekenhuis is hier grote vraag naar. Toch klinkt er ook veel kritiek: ,,Het is commercialisering van de zorg.” -
‘Eigen risico ging naar de filistijnen: twee keer naar orthopeed en wat injecties, en je zit er al aan’
Het is weer de tijd van het jaar om zorgverzekeringen te vergelijken. Na een fikse tegenvaller, neemt Wil Veltman (72) uit Alphen aan de Rijn dit jaar het zekere voor het onzekere.