Jaap moest zijn nek breken om erachter te komen wat het leven echt de moeite waard maakt
Ontevredenheid. Dat was het gevoel dat Jaap Bressers (37) overspoelde toen hij als 21-jarige jongen met een gebroken nek door zee dreef en terugkeek op zijn jonge leven. Hij belandde in een rolstoel en besloot nu écht iets van zijn leven te gaan maken. Sindsdien inspireert hij anderen om uitdagingen om te zetten in positiviteit. Als spreker op het podium, en sinds coronatijd op LinkedIn, waar zijn positieve berichten heel het internet overgaan.
Als positiviteit een mens zou zijn, dan was het ongetwijfeld Jaap Bressers. Met een ontembaar enthousiasme vertelt hij over zijn doel in het leven: mensen positiviteit brengen. Dat was niet altijd zo.
,,Ik dacht vroeger dat een 90-urige werkweek mijn roeping was”, blikt hij terug. Zijn zwemongeluk veranderde zijn kijk op het leven. ,,Ik moest mijn nek breken om erachter te komen wat het leven echt de moeite waard maakt, maar dat kán ook simpeler”, lacht hij. En dat is precies de reden dat hij op LinkedIn anderen is gaan inspireren. Met zijn eigen levenslessen, met positieve nieuwsberichten én met zijn kenmerkende dosis humor.
Tekst gaat verder onder het bericht.
Ontevredenheid
21 jaar oud was Jaap toen hij overspoeld werd door een bijna fatale golf zeewater en een gevoel van onvrede over zijn leven. ,,Ik stond tot mijn middel in het water op een toeristisch, Portugees strand”, herinnert Jaap zich. ,,Ik dook een naderende golf in, die me harder raakte dan verwacht. Ik landde verkeerd en raakte met mijn hoofd hard de zeebodem.” Hij brak zijn nek.
,,Ik dreef, kon me niet bewegen en zocht met mijn ogen om me heen naar hulp.” Maar niemand had door dat Jaap verdronk. ,,Toen ik ‘inademde’ kreeg ik een grote hap water binnen. Dit was het dan, dacht ik. En achter die ‘dit was het dan’, zat zo’n grote ontevredenheid. Daar schrok ik van. Wat ik tot op heden had gedaan met mijn leven, was helemaal niet hetgeen waar mijn hart sneller van ging kloppen.”
Tweede kans
Hij kreeg een tweede kans op het leven. Eenmaal aangespoeld werd hij gespot door een hardloper op het strand. Een dag later, in een Portugees ziekenhuis, kwam Jaap bij zinnen. Verlamd, weliswaar, en volledig in paniek. De verpleging schonk weinig aandacht aan het zoveelste duikslachtoffer op de afdeling. Behalve Carlos, de nachtverpleger. ,,Ik werd voor de zoveelste keer in paniek wakker en riep om hulp. En toen, voor het eerst, was er iemand die er écht voor me was”, herinnert Jaap zich. ,,Carlos legde zijn hand op mijn schouder, de enige plek waar ik nog wel iets kon voelen, en zei ‘it’s okay’.”
Voor Carlos was het niets bijzonders, hij deed gewoon zijn werk. Toch opende hij Jaaps ogen. ,,Als zoiets kleins zó waardevol kan zijn, dacht ik, dan zit hier een schatkist in verborgen. Ik hoef niet tientallen uren te werken om impact te maken. Impact, positiviteit, kan heel klein en heel simpel zijn.”
Zelfs al ben je nog zo druk, kun je iets heel waardevols voor iemand doen. Positiviteit zit hem vaak in de kleinste dingen
Carlosmomentjes
Na zijn revalidatie gaat Jaap op zoek naar meer van dit soort ‘Carlosmomentjes’. En hij vindt ze. ,,Het is een kwestie van anders naar het leven kijken”, weet hij inmiddels. ,,Zelfs al ben je nog zo druk, kun je iets heel waardevols voor iemand doen. Positiviteit zit hem vaak in de kleinste dingen.”
Als spreker begon Jaap mensen hierover te informeren. Het podium was zijn plek, tot corona hem dwong een ander platform te vinden. ,,Ik begon Carlosmomentjes te delen op LinkedIn”, vertelt hij. ,,Positieve nieuwsberichten, hoopvolle anekdotes, en zo bouwde ik een online community vol positiviteit.” Zo deelde Jaap deze week het verhaal van de Amerikaanse Jon, die dankzij hulp van anderen een rolstoel vond waarmee zijn droom om zijn vader op de boerderij te werken, mogelijk werd. Het bericht ging viral. ,,Er is zo veel negatief nieuws in de wereld”, weet Jaap. ,,Maar aan de populariteit van deze berichten is te zien hoe veel behoefte er is aan positief nieuws.”
Naast opbeurende berichten, deelt Jaap zijn levenslessen om mensen te inspireren iets van het leven te maken. ,,Het leven is een trein die maar doordendert”, weet hij uit ervaring. ,,We denken dat we op een later station pas echt zullen genieten. Zo leefde ik voor mijn 21e ook. Ná het afstuderen, ná die baan, dán kan ik gaan genieten.” Maar dat eindstation, schuiven we voor ons uit. ,,Het is de kunst om niet te wachten tot een later moment, maar nu uit het raam te kijken en te genieten van wat je onderweg tegenkomt”, spreekt Jaap metaforisch.
Tekst gaat verder onder de foto.
Waar een wiel is, is een weg
Met die levenslessen heeft Jaap inmiddels een achterban van 20.000 mensen opgebouwd op LinkedIn. Zijn berichten geven zijn volgers energie. Onder zijn bijdragen stromen veel positieve reacties binnen. Volgers laten weten dankzij Jaap ook zelf meer Carlosmomentjes in hun leven te leren zien. Anderen laten weten hun hele leven te hebben omgegooid naar aanleiding van Jaaps boodschappen. ,,Ik heb zelfs iemand de grens over gejaagd”, lacht Jaap. “Door mij realiseerde iemand zich dat zijn hart bij een vrouw in Brazilië lag, en hij emigreerde.”
Nu wil hij niet iedereen het land uit jagen, maar is het wel zijn doel om op nog meer mensen een positieve impact te maken en ze te laten inzien dat positiviteit in alles kan zitten. ,,Zelfs in uitdagingen”, weet Jaap. ,,Toen ik verlamd in een rolstoel zat, dacht ik écht niet: jeetje, wat een mogelijkheden. Ik heb zin in de toekomst.” Maar dat is nu anders. Waar een wiel is, is een weg is zijn levensmotto en de titel van zijn boek. Daarmee kunnen we wel stellen dat Jaap ondanks zij uitdagingen, zijn passie heeft gevonden. ,,Alle ontevredenheid in mijn leven is weg”, besluit hij dan ook. ,,Ik zit misschien wel in een rolstoel, maar ik ben gelukkiger dan ooit.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met The Best Social Media.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jongerencoach Marijn deelt bericht van 13-jarige dochter die vriendin in nood uitlegt wat haar moeder voor werk doet
‘Ze heeft zeg maar ervaring met jeugdzorg en die shit. […] Ze snapt pubers zeg maar gewoon goed dus ja.’ Met die woorden probeerde de 13-jarige Floor een vriendinnetje in nood aan te moedigen eens in gesprek te gaan met haar moeder, jongerencoach Marijn (40). Marijn deelt de functieomschrijving in tienertaal op LinkedIn en de reacties zijn hartverwarmend én hilarisch. -
Inspecties onderzoeken nieuwe huisartsenketens na klachten over kwaliteit
De twee toezichthouders voor de gezondheidszorg gaan nieuwe ketens van huisartsenpraktijken onder de loep nemen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen weten of de zorg daar voldoet ‘aan de normen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg zoals die voor alle huisartsen gelden’. Voor de zomervakantie zou het onderzoek klaar moeten zijn. -
Alles over slaap
Het effect van ‘s nachts werken op je lichaam: ‘Mensen hebben meer moeite om gezonde keuzes te maken’
Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed en lekker slapen? In deze rubriek behandelen we allerlei vragen over slaap. Deze week: wat zijn de gevolgen van nachtdienst op je lichaam? -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
-
-
Beter Eten1
Schoonmaken van je tong helpt bij slechte adem maar yoghurt en zuurkool mogelijk ook
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: hoe yoghurt en zuurkool je van een slechte adem af kunnen helpen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.