Jacht op zikamug geopend: honderden huizen uitgekamd
VideoIn Brazilië is de strijd tegen de zikamug losgebarsten. Inspecteurs gaan sinds vrijdag dagelijks huizen binnen waar eerder gevallen van dengue zijn geconstateerd, op zoek naar mogelijke broeinesten. Juliana Matuoka, een 43-jarige eigenaresse van een kunstgalerie, wist niet dat haar bromelia's zika konden veroorzaken.
Delen per e-mail
De strijd tegen zika
President Dilma Rousseff van Brazilië verklaarde eerder al de oorlog aan de mug, maar de strijd hangt grotendeels af van de hulp van de bevolking. De stad Brasilia kondigde vorige week aan dat 220.000 militairen gemobiliseerd zullen worden om de mug te bestrijden. Het aantal ongediertebestrijders is verhoogd van 43.000 naar 310.000. Het ministerie van Volksgezondheid liet vrijdag weten dat meer dan 30 procent van de Braziliaanse huishoudens, zo'n 20,7 miljoen in totaal, al bezoek hadden gehad van inspecteurs.
Juliana Matuoka is trots op haar fraaie bromelia's, in haar tuin in São Paulo. Maar voor ongediertebestrijder Marcio Holghammer, die de bladeren van de tropische plant inspecteert, is het zonder twijfel de ideale broedplaats voor de mug die het zikavirus verspreidt.
,,Hier zit er een!", roept Holghammer. Net als vele anderen heeft hij de oorlog verklaard aan de Aedes Aegypti, de mug die naast zika ook gele koorts, dengue en chikungunya overbrengt. Hoewel het niet wetenschappelijk is aangetoond, wordt zika gelinkt aan een recente toename van microcephalie en het syndroom van Guillain-Barré. Brazilië is op dit moment het land dat het zwaarst is getroffen door het zikavirus, met anderhalf miljoen patiënten.
Broeinest
Holghammer toont de injectiespuit waarmee hij het water van de bladeren van de bromelia heeft gehaald. Hij vertelt: ,,Ik heb een larve gevonden van de Aedes Aegypti, deze plant is een broeinest. Als u er niet voor gaat zorgen, raad ik u aan om hem te vervangen. De mug heeft geen behoefte aan bossen, maar aan specifieke planten om zich voort te planten."
Holghammer bezocht recentelijk 300 huizen op een dag. Maar in een land van 204 miljoen inwoners, waar het volop zomer is, de mensen tijdens het carnaval halfnaakt over straat gaan en de muggen overal zijn, is het einde van de strijd nog niet in zicht, besluit hij. ,,Ik weet niet of we veel verder komen."
'De mensen hier hebben niet helemaal door wat er gebeurt'
Ook het huis van de sinds tien jaar in Brazilië woonachtige Michel Burg (52) kreeg vrijdag bezoek van de ongediertebestrijding. Een man in een wit pak en met een soort rookmachine op zijn rug doorkamde zijn hele huis in de plaats Natal. Michel slaapt momenteel onder een klamboe om niet gestoken te worden door de muggen.
Volgens Burg is lang niet iedereen in Brazilië goed op de hoogte van de zika-uitbraak. Hij vertelt: ,,De mensen hier hebben niet helemaal door wat er gebeurt. Ze zijn niet allemaal goed ingelicht, vooral de oudere mensen. De meeste jongeren weten ook niet dat het overgedragen kan worden door seks. Maar ze praten er wel veel over. En de meesten denken dat het dengue is, wat hier ook veel voorkomt."
In bovenstaande video zie je hoe het huis van Michel wordt geïnspecteerd.
Verder in het nieuws
-
18.000 tieners zien af van prik, ook al vielen er al tientallen doden
Van de bijna 132.000 13- en 14-jarigen die in het najaar van 2018 zijn uitgenodigd voor een inenting tegen meningokokken, hebben ongeveer 18.000 tieners de oproep genegeerd. In Zeeland en Amsterdam was de opkomst het laagst: daar kwam maar 72 tot 77 procent op voor de vaccinatie tegen de levensgevaarlijke bacterie. -
PREMIUM
Ik heb Geleefd Iemand wenste Hans (60) kanker toe: ‘Heb vriendelijk teruggemaild dat ik dat al heb’
Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Hans Nijhof (60) was wethouder in de Utrechtse Heuvelrug, maar moest zijn taken neerleggen. ‘Iedere keer is er weer iets wat niet meer gaat of niet meer mag.’ -
PREMIUM
Excuus van obesitaspatiënten? ‘Aanleg om dik te worden ís geen fabel’
Obesitaschirurg Maurits de Brauw gaf vele Nederlanders met overgewicht een nieuw leven. Maar na een faillissement stond hij met zijn achtduizend patiënten op straat. Er kwam een nooit vertoonde doorstart. Operatie geslaagd. -
Homo mag straks sneller bloed geven
Homoseksuele mannen mogen in de toekomst bloed doneren als ze vier maanden geen seks hebben gehad. Die termijn ligt nu op een jaar. -
Nederlandse patiënten kregen kankermedicijnen uit afgekeurde Chinese fabriek
Nederlandse patiënten hebben in 2016 geneesmiddelen voor chemotherapie gekregen waarvan de werkzame grondstof in een Chinese fabriek werd geproduceerd die door Europese inspectiediensten is afgekeurd. Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma Zembla.
-
PREMIUM
puberbrein Opvoedstijl in 10 jaar veel veranderd: meer regels en onderhandelen
De puber. Voor veel ouders is het een ingewikkeld, ondoordringbaar soort mens. Maar is dat wel terecht? In de nieuwe uitgave van de bestseller Puberbrein wordt de puber van 2019 helemaal binnenstebuiten gekeerd. Ideaal voor ouders die soms geen snars van hun kind begrijpen. -
PREMIUM
Tania was zwanger en kreeg kanker: ‘Als ik naar de dokters had geluisterd, had ik geen dochter’
Als ze 33 is en vier maanden zwanger krijgt Tania Bongers te horen dat ze baarmoederhalskanker heeft. Over haar ervaringen schreef Bongers het boek ‘De dag dat ik doodging’. Dit is haar verhaal over die donkere periode, nu 7 jaar geleden. -
‘Hoopvol’ nieuws voor zwangere vrouw met kanker: behandelen kan wél
Het behandelen van kanker tijdens een zwangerschap is minder schadelijk voor de baby dan gedacht. Voor moeder én kind is het vaak beter om niet tot na de bevalling te wachten met opereren of chemokuren.