Volledig scherm
De zikamuggen worden uitgerookt © EPA

Jacht op zikamug geopend: honderden huizen uitgekamd

VideoIn Brazilië is de strijd tegen de zikamug losgebarsten. Inspecteurs gaan sinds vrijdag dagelijks huizen binnen waar eerder gevallen van dengue zijn geconstateerd, op zoek naar mogelijke broeinesten. Juliana Matuoka, een 43-jarige eigenaresse van een kunstgalerie, wist niet dat haar bromelia's zika konden veroorzaken.

De strijd tegen zika
President Dilma Rousseff van Brazilië verklaarde eerder al de oorlog aan de mug, maar de strijd hangt grotendeels af van de hulp van de bevolking. De stad Brasilia kondigde vorige week aan dat 220.000 militairen gemobiliseerd zullen worden om de mug te bestrijden. Het aantal ongediertebestrijders is verhoogd van 43.000 naar 310.000. Het ministerie van Volksgezondheid liet vrijdag weten dat meer dan 30 procent van de Braziliaanse huishoudens, zo'n 20,7 miljoen in totaal, al bezoek hadden gehad van inspecteurs.

Volledig scherm
Juliana Matuoka © Facebook

Juliana Matuoka is trots op haar fraaie bromelia's, in haar tuin in São Paulo. Maar voor ongediertebestrijder Marcio Holghammer, die de bladeren van de tropische plant inspecteert, is het zonder twijfel de ideale broedplaats voor de mug die het zikavirus verspreidt.

,,Hier zit er een!", roept Holghammer. Net als vele anderen heeft hij de oorlog verklaard aan de Aedes Aegypti, de mug die naast zika ook gele koorts, dengue en chikungunya overbrengt. Hoewel het niet wetenschappelijk is aangetoond, wordt zika gelinkt aan een recente toename van microcephalie en het syndroom van Guillain-Barré. Brazilië is op dit moment het land dat het zwaarst is getroffen door het zikavirus, met anderhalf miljoen patiënten. 

Broeinest
Holghammer toont de injectiespuit waarmee hij het water van de bladeren van de bromelia heeft gehaald. Hij vertelt: ,,Ik heb een larve gevonden van de Aedes Aegypti, deze plant is een broeinest. Als u er niet voor gaat zorgen, raad ik u aan om hem te vervangen. De mug heeft geen behoefte aan bossen, maar aan specifieke planten om zich voort te planten."

Holghammer bezocht recentelijk 300 huizen op een dag. Maar in een land van 204 miljoen inwoners, waar het volop zomer is, de mensen tijdens het carnaval halfnaakt over straat gaan en de muggen overal zijn, is het einde van de strijd nog niet in zicht, besluit hij. ,,Ik weet niet of we veel verder komen."

'De mensen hier hebben niet helemaal door wat er gebeurt'

Volledig scherm
Michel slaapt momenteel onder een klamboe © Michel Burg

Ook het huis van de sinds tien jaar in Brazilië woonachtige Michel Burg (52) kreeg vrijdag bezoek van de ongediertebestrijding. Een man in een wit pak en met een soort rookmachine op zijn rug doorkamde zijn hele huis in de plaats Natal. Michel slaapt momenteel onder een klamboe om niet gestoken te worden door de muggen.

Volgens Burg is lang niet iedereen in Brazilië goed op de hoogte van de zika-uitbraak. Hij vertelt: ,,De mensen hier hebben niet helemaal door wat er gebeurt. Ze zijn niet allemaal goed ingelicht, vooral de oudere mensen. De meeste jongeren weten ook niet dat het overgedragen kan worden door seks. Maar ze praten er wel veel over. En de meesten denken dat het dengue is, wat hier ook veel voorkomt."

In bovenstaande video zie je hoe het huis van Michel wordt geïnspecteerd.