Je tanden laten bleken: is dat schadelijk voor je gebit?
Bleekstudio’s die je binnen 20 minuten een stralende glimlach beloven: ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook met thuisbleeksets kun je volgens fabrikanten direct een paar tinten lichter. Maar hoe veilig is je tanden bleken eigenlijk?
Een stralend witte glimlach: het blijft anno 2023 een populair schoonheidsideaal. Bleekstudio’s spelen hier handig op in door lage prijzen te promoten en de verbluffende resultaten van influencers te delen. Maar heeft tanden bleken eigenlijk schadelijke bijwerkingen? En waar kan je het beste terecht?
Sinds 2012 zijn er Europese regels verbonden aan het lichter maken van tanden met peroxide. Bleekstudio’s en schoonheidsspecialisten gebruikten namelijk te hoge concentraties. Sindsdien mogen tandartsen nog met maximaal 6 procent peroxide bleken. Dat betekent dat er in winkels, bleeksalons of online geen bleekproducten aan consumenten meer verkocht mogen worden met meer dan 0,1 procent peroxide.
Naar de tandarts
Marco Gresnigt werkt in de esthetische en restauratieve tandheelkunde in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Ook is hij hoofd restauratieve tandheelkunde en biomaterialen in het UMCG. Daarnaast geeft hij wereldwijd lezingen over het mooier en gezonder maken van het gebit. Gresnigt meent dat je tanden bleken geen schade oplevert, mits je naar een professional gaat. ,,De richtlijnen die we in Europa hebben, moeten ervoor zorgen dat alles veilig gebeurt.”
Bij ons duurt bleken wat langer, maar daardoor is het allemaal wel veiliger
Gresnigt legt uit hoe je van de tandarts een bleekbitje krijgt en in twee weken iedere nacht je tanden kunt bleken. Het is een langer proces dan bijvoorbeeld in Amerika, waarbij je binnen een kortere periode hetzelfde resultaat kan krijgen. In ruil daarvoor krijgen je tanden wel een hoger percentage peroxide te verduren. ,,Bij ons duurt bleken wat langer, maar daardoor is het allemaal wel veiliger. Er gaat dan ook geen tandglazuur verloren als je de minder agressieve methode gebruikt.”
Tandarts heeft adviserende rol
Nu de richtlijnen veranderd zijn en bleeksalons met slechts 0,1 procent peroxide mogen bleken, proberen ze met vindingrijke oplossingen te komen. Met een paarse uv-lamp of door met een klem een poos je mond open te houden, bijvoorbeeld.
Voor mondhygiënist Maud Houben was deze nieuwe regelgeving genoeg om het bleken voortaan aan de tandarts over te laten. ,,0,1 procent is zó laag, dat het voor mij weinig zin heeft om mee aan de slag te gaan.” Houben verbaast zich over de huidige werkwijze van dergelijke bleekstudio’s en schoonheidsspecialistes. ,,Houd je mond maar eens langer dan een uur open. Dan droogt het glazuur op en lijken je tanden optisch witter.”
Heb je bijvoorbeeld restauraties, een kroon of facing, dan is een bleeksessie meestal niet geschikt voor je
Ook over de populaire thuisbleeksets heeft de mondhygiëniste een duidelijke mening. ,,Zo’n lamp heeft vaak maar één stand. Gevoeligheid bij koud eten en drinken kan dan sneller optreden.” Gresnigt is ook geen voorstander van bleeksalons en thuisbleeksets. ,,Vergeet ook niet dat de tandarts een adviserende rol heeft. Heb je bijvoorbeeld restauraties, een kroon of facing, dan is een bleeksessie meestal niet geschikt voor je. Er kan een afwijking in kleur tussen je eigen tanden en de restauraties ontstaan.”
Roken en rode wijn
Mondhygiënist Houben verwijst haar patiënten niet zomaar naar de tandarts voor een bleeksessie. ,,Is iemand een vaste roker, dan ben ik niet per se enthousiast over zo’n behandeling. Je kunt dan best gaan bleken, maar pas als je ook helemaal stopt met roken. Anders behoud je de nieuwe witte kleur maar voor even. Ook bij stevige koffie- en rode wijndrinkers, kunnen de tanden makkelijk donkerder verkleuren.”
Heb je last van verkleuringen en wil je de stap naar de bleekstudio of tandarts niet wagen? De zogeheten whitening tandpasta’s zouden volgens fabrikanten de oplossing zijn. Mondhygiënist Maud Houben is hier sceptisch over. ,,Wees voorzichtig, want er zit vaak schuurmiddel in. De grove tandpasta kan het glazuur beschadigen. Je poetst als het ware steeds een laagje glazuur weg. Koffie hecht zich dan juist makkelijker aan je tanden.” Aan zwarte tandpasta moet je volgens Houben al helemaal nooit beginnen. ,,Dat is funest voor je glazuur.”
Hoe vaak moet je bleken?
Om je tanden op een veilige manier een tint lichter te krijgen, kun je dus het beste bij je tandarts terecht. Hoe vaak moet je hem of haar eigenlijk een bezoekje brengen? De expert in restauratieve tandheelkunde benadrukt dat dit per persoon verschilt, maar geeft wel een indicatie. ,,Bleken is niet schadelijk voor de tanden of kiezen maar beperk dit tot maximaal eens per drie à vier jaar.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Volg ons ook op social media!
Wil je op de hoogte blijven van al weetjes en inzichten over gezondheid? Volg ons dan op Facebook en Twitter! -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMMet poll238
Gaat gebakje op de werkvloer in de ban? ‘Net zo schadelijk als meeroken’
Sympathiek om taart te trakteren op kantoor als je jarig bent? Niet dus! Dat is net zo schadelijk als collega’s passief mee laten roken. Want je zet mensen aan tot het eten van schadelijke zoetigheid. Dat stelt professor Susan Jebb, voorzitter van de Britse evenknie van het Voedingscentrum. -
PREMIUM18
Sociaal-economische status van invloed op gezondheid: hoe valt die kloof te dichten?
In achterstandswijken zijn meer mensen met long- en hoofd-halskanker. De sociaal-economische positie van bewoners bepaalt mede hoe gezond iemand is. Hoe valt deze gezondheidskloof te dichten? -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Wat als je ooglid plots begint te trillen?
Begint jouw ooglid soms ook uit het niets te trillen? Dan ben je er waarschijnlijk op dat moment door afgeleid, want je kan het vervelende gevoel moeilijk negeren. Hoe komt het dat ons ooglid plots van die rare bewegingen maakt? En moet je jezelf daar zorgen over maken? Oogarts Virginie Ninclaus van het Universitair Ziekenhuis in Gent legt het uit. -
-
-
PREMIUM
Ernst Daniël Smid over zijn parkinson: ‘Zal het moeten accepteren, bevriend raken met de vijand’
Ernst Daniël Smid vond zichzelf na de diagnose parkinson lange tijd enorm zielig. Maar hé, hij is er nog. De mens, niet alleen de patiënt. Die les maakte in het theater zo veel los dat er nu ook een film is. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.