Volledig scherm
PREMIUM
Jetske van der Schaar, drager van Alzheimersgen en neuroloog Philip Scheltens in VU ziekenhuis © Wollaert Carly

Jetske (38) draagt fataal Alzheimer-gen: 'Ik wil blijven geloven dat het beter wordt’

alzheimerAls gevolg van een fataal gen zal Jetske van der Schaar (38) over zo’n 15 jaar Alzheimer krijgen. Tot die tijd wijdt ze zich samen met haar neuroloog aan een zoektocht naar een medicijn. “Ik wil vechten voor mijn leven, maar ook een leven overhouden om voor te vechten.’’

Een zaal vol geestelijk kerngezonde én opgewekt kletsende 100-plussers. Jetske van der Schaar en neuroloog Philip Scheltens mengen zich in de documentaire Op weg naar de Alzheimerpil? verwonderd onder hen. Welk geheim dragen de eeuwelingen in hun brein dat hen behoedt voor de mentale onttakeling van Alzheimer en aanverwante dementie?

Scheltens (62) wijdt er beroepsmatig zijn leven aan: hoe is de almaar oprukkende ziekte te stoppen? Het aantal patiënten zal in ons land de komende 20 jaar verdubbelen naar ruim een half miljoen. Van der Schaar is tegen die tijd zeer waarschijnlijk al één van hen. Ze weet sinds vijf jaar dat ze drager is van een fataal Alzheimer-gen, dat in haar familie dominant erfelijk is.

  1. Bijna 5000 mensen bellen over eenzaamheid na uitzending Omroep Max

    Bijna 5000 mensen bellen over eenzaam­heid na uitzending Omroep Max

    De live-uitzending van Een tegen Eenzaamheid, woensdag bij Omroep Max, heeft een flinke impact gehad. Bijna 5000 mensen besloten in anderhalf uur tijd de telefoon te pakken en te bellen naar het belpanel. Het was zelfs zo druk dat niet iedereen erdoor kwam en contact kreeg. De gesprekken zorgden voor heftige, ontroerende en soms ook hoopvolle verhalen, zo vertelt Dorine Kettenes van de Luisterlijn. ,,Een man belde op dat hij wel een maatje wilde zijn.”