Volledig scherm
© ap

'Kamelen veroorzaken MERS-virus'

Volgens een nieuwe studie liggen kamelen zo goed als zeker aan de oorsprong van het MERS-virus dat in het hele Midden-Oosten dodelijke slachtoffers maakt. Het Middle East Respiratory Virus is een variant van SARS.

Een landelijk onderzoek van kamelen in Saoedi-Arabië toont aan dat bijna alle dieren besmet zijn met een virus dat genetisch vrijwel identiek is aan het virus dat mensen besmet. Dat stelde een team van wetenschappers van de universiteit van Columbia, de King Saud Universiteit en Ecohealth Alliance.

Verwant aan SARS en verkoudheid
De Wereld Gezondheids Organisatie is bezorgd om de toename van het aantal MERS-besmettingen in het Midden Oosten. Sinds het virus in 2012 werd geïdentificeerd, maakte het 93 doden en raakten 250 mensen besmet. MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie.

MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Het afgelopen weekend meldde Saoedi-Arabië meer dan 100 doden. De Saudische koning Abdullah heeft om die reden zijn minister voor Volksgezondheid ontslagen.

De onderzoekers maakten uitstrijkjes in de neus van de kamelen, die overigens niet te lijden hebben onder de ziekte.

Melk en vlees van kamelen
'Gezien deze ontdekking onderzoeken we of mensen besmet kunnen raken door blootstelling aan melk of vlees van kamelen', verklaart Abdulaziz Alagaili van de King Saud Universiteit, die meewerkte aan de studie die werd gepubliceerd in vakblad mBio.

De WHO voorspelde vorige week dat het aantal MERS-gevallen deze lente enorm zou toenemen. Het virus heeft al mensen besmet in Jordanië, Koeweit, Oman, Qatar, Saoed-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Groot-Brittannië, Tunesië, Maleisië en de Filipijnen.

De gezondheidsorganisatie voegt er aan toe dat de meeste mensen door mensen werden besmet en niet direct door kamelen.

Mensen worden slechts door enkele genetische types van MERS besmet, terwijl kamelen dragers zijn van veel meer types, zo verklaart Thomas Briese van de universiteit van Columbia. 'Dat kan verklaren waarom waarom de menselijke ziekte zo ongewoon is: slechts een klein aantal genotypes kan van die op mens overgezet worden.'