Volledig scherm
Staatssecretaris Van Rijn © ANP

Kamer: Haal zorgbudget weg bij Sociale Verzekeringsbank

De Tweede Kamer gunt staatssecretaris Van Rijn niet langer de tijd om de chaos rond de zorgbudgetten (pgb's) op te lossen. Een Kamermeerderheid wil dat de Sociale Verzekeringsbank de pgb's niet langer uitbetaalt.

Quote

De Sociale Verzeke­rings­bank heeft zijn best gedaan om de problemen aan te pakken, maar de tijd is nu gekomen om naar een andere weg te gaan kijken

Sjoerd Potters, VVD

Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vorig jaar verantwoordelijk werd voor de controle en uitbetaling van pgb-gelden, regent het onophoudelijk klachten. Zorgverleners kregen niet, te veel of juist te weinig geld gestort. Tot op de dag van vandaag ervaren duizenden kwetsbare mensen hierdoor problemen.

,,De Sociale Verzekeringsbank heeft zijn best gedaan om de problemen aan te pakken, maar de tijd is nu gekomen om naar een andere weg te gaan kijken'', zegt VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. ,,We moeten echt naar een toekomstbestendig systeem toe, en dat hoeft niet meer bij de SVB gehuisvest te zijn.''

Krakkemikkig
Uit meerdere onderzoeksrapporten blijkt dat het computersysteem bij de SVB krakkemikkig is. Begin dit jaar werd de directeur van de SVB ontslagen om de aanhoudende problemen. De Tweede Kamer heeft er geen vertrouwen meer in dat het nog goed komt en grijpt in.

Verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn moet voor de zomer met een alternatief komen, zegt Potters. Tot nu toe wilde Van Rijn de SVB zélf de problemen laten oplossen, maar de Kamer gunt hem die tijd niet meer. Het meest voor de hand ligt als de uitkering van de pgb's dichter bij de mensen komt te liggen, bijvoorbeeld bij de gemeenten of de regionale zorgkantoren.

Reorganisatie
Volgens Potters is er geen sprake van dat het pgb verdwijnt. Ook de directe uitbetaling aan zorgverleners blijft bestaan, mensen moeten zo min mogelijk merken van een andere verwerker van het pgb. ,,Daarom is het essentieel dat het ict-systeem werkt", stelt Potters. De wens van de Kamer betekent een nieuwe grote reorganisatie in het zorgbestel. Naar verwachting kan de nieuwe uitkeerder pas vanaf 2018 alle taken overnemen.

De Kamer praat dinsdag over de automatisering bij de SVB. Tijdens dat debat zal de eis worden neergelegd om te zoeken naar een andere uitvoerder.