Volledig scherm
© ANP XTRA

Kamer wil snel uitstalverbod tabak in de supermarkt

Pakjes sigaretten moeten in elke supermarkt zo snel mogelijk uit het zicht van de klant worden opgeborgen. Die wens heeft een Kamermeerderheid gisteren neergelegd bij het kabinet.

Volledig scherm
Bij de Dirk is de tabak al opgeborgen in lades © Dirk

Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ziet een ban als 'extra middel' om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. De aangenomen Kamermotie van PvdA'er Marith Volp spreekt uit dat het terugdringen van tabaksverslaving zo belangrijk is dat tabaksproducten uit het zicht dienen te verdwijnen, zeker op plekken waar ook kinderen en jongeren komen. Volgens initiatiefnemer Volp wordt zo 'achterstallig onderhoud' weggewerkt bij de aanpak van roken door jongelui. 

Zelfregulering
Van Rijn is al over zelfregulering met de brancheorganisaties, zoals het CBL, in gesprek. Die besprekingen willen naar verluidt echter niet erg vlotten, dus heeft de Kamer nu 1 december als deadline gesteld. Naar verwachting zal de bewindsman op VWS uiteindelijk ingrijpen via dwingende wetgeving, omdat er vooral bij de kleinere ondernemers veel verschil van mening bestaat over nut en noodzaak van zo'n maatregel. 

Supermarktreuzen
Ondertussen zijn de supermarktreuzen al actief bezig om hun klanten de aanblik van pakjes sigaretten met nare afbeeldingen te besparen. Jumbo, dat bijna 600 winkels telt, zei eerder dit jaar letterlijk zijn klanten niet langer te willen confronteren met 'een muur van afschrikwekkende plaatjes' en bouwde de winkels om. Grootgrutter Albert Heijn is nog niet zo ver. Die keten test nog verschillende manieren van afdekken van tabaksproducten. 

Vandaag maakt Dirk van den Broek bekend dat de sigarettenverkooppunten van alle 117 filialen inmiddels zijn voorzien van lades waarin de tabak voortaan ligt opgeslagen. ,,We willen roken niet stimuleren. Speciaal niet onder jongeren", legt Dirk-directeur Marcel Huizing de beslissing uit. ,,Daarnaast spelen de afschrikwekkende plaatjes op tabaksproducten een rol, die zien er luguber uit. Verder voorzien we in de nabije toekomst de verplichting om tabak uit het zicht te plaatsen." Huizing benadrukt dat Dirk een zelfstandige koers vaart. ,,Wij geloven hierin. De commerciële uitstraling van de toonbank blijft bestaan, maar de pakjes zijn uit het zicht. De klant weet best dat wij tabak blijven verkopen en is mondig genoeg om er naar te vragen. Daarnaast staat het ook op de lades." 

Staatssecretaris
Staatssecretaris Van Rijn noemt het 'positief' dat grote supermarktketens tabak uit het zicht gaan verkopen om jongeren te beschermen. ,,Een mooi voorbeeld voor andere partijen. Zo zetten we weer een stap op weg naar een rookvrije generatie."

  1. Coronavirus grijpt om zich heen: óók Singapore meldt besmetting, twee miljoenensteden op lockdown
    update

    Coronavi­rus grijpt om zich heen: óók Singapore meldt besmetting, twee miljoenen­ste­den op lockdown

    Voor het eerst is in Singapore iemand besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt The Straits Times donderdag op basis van de Singaporese autoriteiten. Volgens de krant zou het gaan om een 66-jarige Chinese man uit Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Hij reisde met negen anderen, die nog worden onderzocht. Eerder werden al besmettingen gemeld in China, Thailand, Japan, Taiwan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.