Volledig scherm
© anp

Kaneel kan gunstig effect hebben bij diabetes

De consumptie van kaneel kan gezonde effecten teweegbrengen bij mensen bij diabetes type 2. Dat blijkt uit een onderzoek van een team wetenschappers van vier Amerikaanse universiteiten.

In diverse onderzoeken is getest of kaneel de bloedsuikerspiegel verlaagt. Vaak ging het om kleine onderzoeken en spraken de uitkomsten elkaar tegen. De wetenschappers onderwierpen daarom tien studies aan een meta-analyse. Hieraan deden in totaal 543 mensen met diabetes type 2 mee.

​Lagere bloedsuikerspiegel
Een deel van de proefpersonen gebruikte 4 tot 18 weken lang elke dag 120 milligram tot 6 gram kaneel. Een controlegroep nam geen kaneel tot zich. Kaneel bleek ervoor te zorgen dat de nuchter geprikte bloedglucosewaarden daalden. Ook het slechte LDL-cholesterolgehalte daalde, terwijl het goede HDL-cholesterolgehalte steeg.

​Voorzichtige conclusies
Ondanks deze positieve resultaten, weten de onderzoekers nog niet zeker of zij de consumptie van kaneel kunnen aanraden aan diabetici. Uit deze analyse blijkt namelijk niet wat de beste dosis is en hoe lang je kaneel zou moeten gebruiken.

De resultaten van het onderzoek verschenen in de Annals of Family Medicine.Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.