Volledig scherm
Een man laat zich bij het VUmc onderzoeken op plekjes en moedervlekken. Melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. © ANP

'Kankermiddel nivolumab niet meer vergoed na negatief advies'

Drie- tot vijfhonderd patiënten met een uitgezaaid melanoom, een levensbedreigende vorm van huidkanker, dreigen verstoken te raken van hun behandeling met immuuntherapie. 

Het kostbare middel nivolumab, waarop zij al hun hoop hebben gevestigd, is door zorgverzekeraars doorgestreept als mogelijk te vergoeden zorg, meldt De Telegraaf.

Het besluit volgt na een negatief advies van een commissie van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). Die vindt dat er onvoldoende ervaring is met dit medicament: slechts twee in plaats van vijf jaar. Patiënten en hun naasten zijn in paniek, melanoom-behandelaars verbijsterd.

Nivolumab kan bij melanoom worden ingezet na operatieve verwijdering van de tumor. Het medicijn zou de terugkeer van de ziekte met circa 20 procent kunnen verkleinen.

De afwijzende NVMO-commissie zegt dat artsen in hun spreekkamer 'wellicht tegenover hun patiënten enthousiasme hebben getoond dat zij niet hebben kunnen waarmaken.'

Chirurg-oncoloog dr. Walter van Akkooi van het kankercentrum Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam noemt nivolumab ’heel effectief’. Hij moest 25 patiënten plots ’nee’ vertellen. „Eigenlijk een vreselijke boodschap, die niet alleen ik aan mijn patiënten heb moeten geven, maar al mijn collega’s in het hele land. Ze zijn hier, net als ik, verbijsterd over”, vertelt hij tegen De Telegraaf.