Volledig scherm
© thinkstock

Kankerpatiënt wijkt uit naar buitenland

UpdateSteeds meer Nederlandse kankerpatiënten wijken voor een behandeling uit naar het buitenland. Dat komt doordat de medische cultuur in Nederland star, rigide en bureaucratisch is en weinig oog heeft voor de individuele patiënt. Dat stellen vooraanstaande hoogleraren en chirurgen oncologie uit Antwerpen, Gent, Leuven en Frankfurt.

In Gent werden vorig jaar 164 Nederlandse kankerpatiënten behandeld. Van hen gingen er 130 onder het mes, dertig meer dan een jaar eerder.

'Nederlandse artsen houden vast aan protocollen en zeggen nee. Wij kijken meer naar de individuele patiënt en zoeken naar wat mogelijk is. Bij ons is het glas half vol, niet half leeg', zegt hoogleraar Marc Peeters, hoofd van het oncologisch centrum van UZA in Antwerpen.

Eén op de vijf kankerpatiënten die Peeters behandelt, is Nederlands. Het is zeker geen uitzondering dat patiënten nog enkele jaren prima leven, benadrukt Peeters. 'Het gaat om de vraag: wat vind je een zinvolle behandeling? Daarin gaan we verder dan Nederland.'

'Kanker is geen statistiek'
Hoogleraar Oswald Varin van het UZ Gent vindt dat Nederlandse artsen hun keuzes te veel baseren op onderzoeken en cijfers. 'Kanker is geen statistiek. Een zogenaamde zinloze behandeling kan voor die ene patiënt heel zinvol zijn. Ik zie hier patiënten levenslustig binnenkomen die 4 jaar geleden in Nederland waren opgegeven. Natuurlijk is niet iedereen te helpen, dat beseffen wij ook.'

Hoogleraar chirurgische oncologie Rob Tollenaar uit Leiden noemt de beweringen 'onzin'. 'Richtlijnen zijn er niet voor niets. Ze zorgen ervoor dat wat je doet, bewezen goed is. Mede hierdoor staat de zorg in Nederland op een zeer hoog peil.'

Directeur Anemone Bögels van de patiëntenorganisatie NFK waarschuwt dat patiënten geen valse hoop moeten krijgen, maar vindt wel dat nieuwe kankermedicijnen nu te traag beschikbaar komen in Nederland.

Zorgverzekeraars
Een probleem kan ook de zorgverzekeraar zijn, die geen operaties vergoedt die niet doelmatig zijn. Dat wordt beoordeeld naar de Nederlandse maatstaven.

Minister Schippers (Volksgezondheid) onderzoekt waarom steeds meer patiënten naar het buitenland gaan. Daarbij gaat het niet alleen om kankerbehandelingen, maar ook om bijvoorbeeld staar- en heupoperaties.

Meer hierover in het AD van zaterdag.

  1. Zo is het op de corona-cruise, waar ook Nederlanders aan boord zijn: ‘Oudere dame huilde uren in haar hut’
    PREMIUM
    video

    Zo is het op de corona-crui­se, waar ook Nederlan­ders aan boord zijn: ‘Oudere dame huilde uren in haar hut’

    Op cruiseschip The Diamond Princess, dat momenteel voor de kust van Japan ligt, is de hoogste infectiegraad van het coronavirus ter wereld bereikt. Bij 355 mensen is er besmetting met het virus vastgesteld, wat betekent dat bijna 10 procent van de 3711 personen aan boord besmet is. Lang niet iedereen aan boord is getest. Op het schip zitten ook vijf Nederlanders, die niet besmet zouden zijn.