Volledig scherm
Een borstimplantaat. © AFP

‘Kans op kanker na borstimplantaat hoger dan gedacht’

De kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker neemt flink toe bij vrouwen die een siliconen borstimplantaat hebben. Dat schrijft Trouw op basis van het televisieprogramma Radar.

Tussen 1990 en 2016 waren 32 patiënten geregistreerd met deze ziekte nadat ze een implantaat kregen. Volgens Radar heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laten weten dat dit aantal is gestegen tot 52. Dat is een stijging van 60 procent. 

De toezichthouder in Frankrijk kwam afgelopen week met een vergelijkbare mededeling. Ook daar steeg het aantal mensen met de zeldzame kanker na het plaatsen van een borstimplantaat flink.

In Frankrijk zijn de implantaten van zes leveranciers verboden. Nederland heeft een tijdelijke stop doorgevoerd in afwachting van nieuw onderzoek. Uit onderzoek van vorig jaar blijkt dat de kans 1 op 7000 is dat iemand met een siliconen borstimplantaat lymfeklierkanker krijgt.

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?