Volledig scherm
Foto ter illustratie © thinkstock

Keizersnee veroorzaakt vaak klachten

Een op de vijf vrouwen heeft na een keizersnee last van bloedingen doordat de snee in de baarmoeder niet volledig aan elkaar groeit. Dat blijkt uit onderzoek van gynaecologen van het VUmc in Amsterdam. Ook lijkt het erop dat deze vrouwen minder snel zwanger kunnen worden.

Door de niet volledig vergroeide snee kan in de baarmoeder een holte ontstaan, met dagelijks bloedverlies, scherpe pijn in de onderbuik en onvruchtbaarheid tot gevolg. 'We weten nu dat bij ruim de helft van de keizersneden bij het littekenweefsel een holte in de baarmoeder van de vrouw kan ontstaan', zegt gynaecoloog Judith Huirne van het VUmc.

Dat hoeft niet meteen tot problemen te leiden, voor een op de vijf vrouwen is dat echter wel zo. 'Sommige vrouwen, zelfs die met een kinderwens, komen hier en zeggen: haal die baarmoeder er maar uit.'

  1. Waarom ayahuasca kan helpen tegen stress en depressies
    Video

    Waarom ayahuasca kan helpen tegen stress en depressies

    Ayahuasca, nog nooit van gehoord? De uitzending van het televisieprogramma Rambam over ayahuasca heeft veel stof doen opwaaien; hallucineren, braken en urenlang trippen. Volgens de programmamakers zouden er vele gevaren aan het gebruik van deze relatief onbekende drug zitten, maar wetenschappers zijn het hier niet volledig mee eens. De drug zou namelijk kunnen bijdragen aan het verhelpen van stress en depressies. Maar wat kan ayahuasca doen wat een regulier antidepressivum niet kan bereiken?