Ken je iemand die verslaafd is aan alcohol? ‘Helpt niet om inhoud flessen door wc te spoelen’
Hoe ga je om metJe leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Michelle Sterrenburg (26) haar moeder was verslaafd aan alcohol en overleed vijf jaar geleden aan de gevolgen van verwaarlozing.
„De pijn wilde ik liever niet voelen, daar rende ik keihard voor weg. Ik ging liever feesten om mijn gevoelens te onderdrukken,” vertelt Michelle Sterrenburg. „Mijn zelfbeeld was laag, ik voelde me niks waard, durfde mijn mening niet te laten horen, had moeite om mensen te vertrouwen en ik had een angst om zelf ook verslaafd te raken.”
„Mijn moeder schold mij vaak uit voor ‘debiel’ of ‘mongool’. Maar voor de buitenwereld was ze de leukste moeder,” zegt Sterrenburg. Hoewel ze op haar veertiende uit huis ging, is Sterrenburg wel voor haar moeder blijven zorgen. „Ik bracht regelmatig eten langs. Ik hoopte dat ze zou eten, maar dat deed ze nooit.” Haar moeder overleed in 2016 aan de gevolgen van verwaarlozing.
Te weinig aandacht voor naasten
Sterrenburg zocht mede dankzij goede steun van haar vader professionele hulp, en is nu druk bezig met het afronden van haar hbo-studie. Daarnaast werkt ze 32 uur en heeft ze een sociaal leven. Toch ondervindt ze nog steeds problemen van de alcoholverslaving van haar moeder. Dorine van Namen is onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam en in 2020 gestart met een promotieonderzoek over de gevolgen van verslaving voor naasten. Ze geeft direct aan aan dat er nog te weinig aandacht is voor mensen die leven met een persoon met een verslaving. „Hun problemen zijn net zo heftig als van de persoon met de verslaving zelf.”
Een verslaafde kan terecht bij verslavingszorg, maar ik hoop dat er ook meer gespecialiseerde hulp komt voor naasten
Van Namen vervolgt dat naasten kunnen ervaren dat zij beledigd, vernederd of verwaarloosd worden. ,,Zij worden vaak al op jonge leeftijd mantelzorger of krijgen te maken met ziekte en ongelukken van hun drinkende familielid.” Verder geeft Van Namen aan dat het leven met iemand met een verslaving heel stressvol kan zijn. ,,Een verslaafde kan terecht bij verslavingszorg, maar ik hoop dat er ook meer gespecialiseerde hulp komt voor naasten.”
Depressies, faalangst en lichamelijke gezondheidsklachten
En dat is nodig, blijkt uit onderzoek. Naasten van iemand met een verslaving hebben een verhoogd risico op psychische- en lichamelijke gezondheidsklachten en verstoringen van het sociale leven. „Velen kampen met ernstige somberheid, depressie en (faal)angst”, aldus Van Namen.
Nederland telt op jaarbasis 405.000 mensen die kampen met psychische en of verslavingsproblemen en die kinderen in de leeftijd tot 18 jaar hebben. Deze kinderen noemen we KOPP/KOV-kinderen. Kinderen van ouders met verslavingsproblematiek hebben een twee keer zo grote kans op stemmingsstoornissen als kinderen zonder ouders met verslavingsproblematiek. (Bron: Factsheet KOPP/KOV, Trimbos-Instituut en Jellinek.)
Maar wat doe je als je een alcoholverslaafde moeder, vader, kind of partner hebt? Van Namen geeft aan dat een alcoholverslaving nog steeds taboe is. Dat is iets wat Sterrenburg herkent: „Ik had al genoeg aan mijn hoofd. Aan de buitenwereld vertelde ik wel dat er iets was met mijn moeder, maar niet dat ze verslaafd was aan alcohol.” Volgens Van Namen is het daarom belangrijk het stigma te verwijderen om zo het onderwerp verslaving bespreekbaar te maken.
Zoek hulp
Een tip: zoek een vertrouwenspersoon buiten je gezin of sluit je aan bij een praatgroep. „Er zijn speciale praatgroepen zoals de KOPP/KOV-groep voor jongeren die ouders hebben met psychische en of verslavingsproblematiek.” De promovendus geeft aan dat in de situatie van Sterrenburg, waarbij iemand langdurig last heeft van de alcoholverslaving, het ook goed is om professionele hulp te gaan zoeken. Bijvoorbeeld bij een psycholoog.
Logisch dat je je ouder of partner wil beschermen, maar het is beter de persoon zelf de gevolgen ervan te laten ondervinden
Het helpt niet om de inhoud van de flessen door het toilet te spoelen, zegt Van Namen. „Logisch dat je je ouder of partner wil beschermen, maar het is beter de persoon zelf de gevolgen ervan te laten ondervinden.” Probeer dus geen smoesjes te verzinnen of kots op te ruimen, hoe moeilijk dat ook is. „Door het die persoon zelf te laten oplossen, stimuleer je hem of haar meer om hulp te zoeken.”
Veiligheid voorop
Als er kinderen bij betrokken zijn helpt het als zij af en toe bij familie, buren of vrienden terechtkunnen voor een goede maaltijd of het maken van huiswerk. „Ook is het voor kinderen van ouders met een verslaving goed als ze gezien worden om wie ze zelf zijn, bijvoorbeeld door te vragen hoe het op school was of wat hun lievelingsvak is. Een luisterend oor geeft al veel steun.”
Alcoholverslaving kan gepaard gaan met geweld. „Als dat zo is, probeer dan voor jezelf een plek te vinden waar je naartoe kan als dat nodig is. Eigen veiligheid staat voorop.” Daar voegt ze aan toe dat buren of familie in ernstige gevallen contact kunnen opnemen met Veilig Thuis.
Wat vindt Sterrenburg van het advies? „Als je zelf hulp nodig hebt is het makkelijker om dingen te relativeren, ik ging alles afzwakken. Zo vond ik de verhalen van andere mensen veel erger. Als ik er nu op terugkijk zou ik andere mensen juist aanraden om hulp te zoeken. Vaak kom je er hierdoor ook achter dat je niet alleen bent, waardoor dat soms extra kracht kan geven.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Volg ons ook op social media!
Wil je op de hoogte blijven van al weetjes en inzichten over gezondheid? Volg ons dan op Facebook en Twitter! -
Hoe ga je om met
Zoontje van Fatima heeft eetstoornis: ‘Laatste dat ik wil is dat hij wordt buitengesloten’
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Fatima (38 jaar) heeft een kind met een eetstoornis. -
PREMIUM8
Wie ziek is moet juist méér bewegen, vindt deze fysiotherapeut: ‘Anders is het zo einde verhaal’
Wie in een ziekenhuis op een operatie wacht, zou eigenlijk topfit moeten zijn. Het klinkt bijna onzinnig, want het lijkt haaks op elkaar te staan. Maar vaker het bed uit en meer bewegen helpt enorm om een ziekenhuisopname beter te doorstaan, zegt Ronald Bello. Als fysiotherapeut bedacht hij de Walk the Mile. Nu laat hij patiënten rondjes lopen over de afdeling chirurgie.
-
Onderzoek/met video166
Veertig procent vindt dat mensen met ongezonde levensstijl meer zorgpremie moeten betalen
Vier op de tien Nederlanders vinden dat mensen met een ongezonde leefstijl meer moeten betalen voor hun zorgverzekering. Ook vindt 64 procent dat de huisarts hun patiënten op dat ongezonde leven moet aanspreken. -
12
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Hoe ga je om met
Hoe zorg je ervoor dat je relatie gezond blijft als je partner depressief is?
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Eveline (46) heeft een partner met een depressie.