Kinderen doodzieke Christine vragen in video om hulp

Video'Mama heeft borstkanker en het ziekenhuis heeft gezegd dat ze het niet gaat overleven. Soms huilen we,' zo vertelt de 11-jarige Martijn uit Den Haag. Samen met familie en vrienden hoopt het jongetje geld in te zamelen voor zijn moeder, de 41-jarige Christine die een agressieve vorm van borstkanker heeft. Een dure behandeling in het buitenland kan haar leven verlengen. 'Dan hoeven we niet naar een ander gezin.'

Samen met zijn moeder, zijn broertje Jasper (9) en zijn zusje Suzette (5) is Martijn te zien in een filmpje gemaakt door de stichting 'Christine Leeft!'. De stichting is in het leven geroepen om mensen te vragen om donaties die de dure behandeling in het buitenland mogelijk moet maken.

'Iemand waar ik veel van houd'
Martijn legt in het filmpje uit waarom hij zo graag zijn moeder nog wat langer bij zich heeft en waarom het logisch is dat ze verdriet hebben.

'Soms huilen we, maar dat is dan niet zo erg, want het is wel logisch dat we huilen. Ik wil dan wel huilen, maar soms kan ik het gewoon niet, dat vind ik dan ook echt heel stom, maar dan kan ik gewoon niet huilen.'

'Ik vind het belangrijk dat mama in het buitenland behandeld wordt, want dan heeft ze nog een kans om het te overleven en dan hoeven we niet naar een ander gezin te gaan. En ook omdat het gewoon mijn eigen moeder is, en dat is wel iemand waar ik heel veel van houd.'

'We houden er ook rekening mee dat mama misschien dood gaat. We willen vragen of mensen geld willen geven voor een behandeling in het buitenland zodat ze nog een kans heeft om het te overleven,' legt de dappere 11-jarige uit.

Opgegeven
Christine Kolster ontdekte begin 2013 een knobbeltje in haar borst. De diagnose borstkanker werd al snel gesteld. Het bleek om triple-negatieve borstkanker, die een agressiever verloop van de ziekte kent, te gaan. Ook had ze uitzaaiingen naar de lymfeklieren.

Wat daarna volgde was een periode van ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Chemotherapie, een operatie en bestraling hadden niet het gewenste effect. Vorig jaar zomer kreeg zij het keiharde nieuws te horen dat ze is uitbehandeld en dat de artsen haar opgaven.  

Inmiddels zit de 41-jarige in haar 'extra tijd' en ze is er niet het type naar om haar einde af te wachten. 'Omdat de artsen in Nederland niets meer voor mij kunnen betekenen en mij meegaven alles en iedereen voor te bereiden op mijn snel naderende einde werd het hoog tijd m'n kont in de krib te gooien,' schrijft ze in haar blog op de website 'Christine Leeft!'.

Niks doen geen optie
Ze vond twee buitenlandse klinieken (in Duitsland en Oostenrijk) die nog wel kansen zien voor een medisch behandeltraject. Ze hebben in samenwerkingsverband een behandelplan voor Christine opgesteld. Geld en haast zijn geboden.

'Als we niks doen is ze binnen een maand weg,' schetst Karin Klaassen, secretaris en lobbyist van de stichting, het confronterende plaatje. Het zoontje van Klaassen zit bij Martijn in de klas. 'Ik ken Christine niet eens heel goed, maar als je hoort dat een alleenstaande moeder dit meemaakt en wat dat voor de kinderen kan betekenen, wil je wat doen.'

Ook andere ouders op de school zijn nauw betrokken bij het gezin. Toen de diagnose borstkanker in 2013 bij Christine werd gesteld, vroeg ze de school en andere ouders om hulp. 'Ze begeleidden haar naar de chemotherapie en brachten bijvoorbeeld eten langs,' vertelt Klaassen. Ook de website van de stichting, de teksten en het filmpje werden gratis gemaakt door andere ouders.

Gevraagd of bewust gekozen is om de kinderen aan het woord te laten in de video, antwoordt Klaassen bevestigend. 'Het geeft een goed beeld van hoe erg het voor de kinderen zou zijn als hun moeder wegvalt. En Martijn vond het niet erg om te doen, hij vond het juist fijn dat hij nu wat kon doen om zijn moeder te helpen.'

De jongen vertelt in het filmpje ook dat hij en zijn broertje en zusje niet naar een ander gezin willen. Klaassen legt uit dat Christine het niet wenselijk vindt dat de kinderen naar hun vader zouden gaan. 'Maar ik kan daar verder niks over zeggen'.

Dure behandeling
De behandeling in de Duitse kliniek heet 'immunepheresis program'. In het kort gezegd werkt deze behandeling als volgt: een tumor scheidt stofjes af die het immuunsysteem verhinderen om de tumorgroei te stoppen. Door deze stofjes met bloeddialyse te verwijderen kan het immuunsysteem zijn werk weer doen.

De behandeling zorgt in veel gevallen voor een significante remming van de tumorgroei: 50% meer dan met traditionele chemotherapie. Het precieze effect voor Christine is niet te voorspellen. Bij deze behandeling is een lang en kostbaar behandeltraject noodzakelijk. Een behandeling kost 25.000 euro en Christine is vanwege haar agressieve kanker aangeraden om drie van deze behandelingen te ondergaan.

De verzekering in Nederland vergoedt deze behandelingen niet. De moeder van Martijn, Jasper en Suzette wist zelf, met behulp van vrienden en familie, al 25.000 euro in te zamelen. Door het oprichten van de stichting 'Christine Leeft' en het houden van inzamelingsacties, als het verkopen van knuffels tijdens Koningsdag, wordt geprobeerd de resterende 50.000 euro bij elkaar te krijgen.

In de tussentijd is Christine doorverwezen naar een oncoloog in Oostenrijk. Zij verblijft nu in Wenen waar de oncoloog werkt aan de stabilisering van de tumorgroei en (zo mogelijk) het verminderen van het aantal tumorcellen.

Sinds vrijdag kunnen mensen geld doneren. De teller staat nu op 4300 euro.

Meer informatie over Christine en de stichting kunt u lezen op haar website.