Klachtenregen over tandartszorg: te vaak onder de maat en peperduur

VideoHet regent klachten over de tandartszorg in Nederland. Veel mensen voelen zich bedonderd door tandartsen die te snel foto's maken, behandelingen geven die niet werken, onnodig grote ingrepen doen en hoge rekeningen sturen. 

89 reacties

 • Huddleston Slater

  1 jaar geleden
  Ongeveer 1.5 miljoen Nederlanders mijden de tandarts on financiële redenen. Reden: de mondzorg zit niet in het basispakket van de zorgverzekering. Aanvullende verzekeringen zijn een wassen neus en vergoeden een uiterst mager deel van de behandelkosten. Wat maakt de tandzorg nu wezenlijk anders dan de urologie of oogheelkunde? Het vermijden van een bezoek aan de tandarts kan zeer gevaarlijk zijn en leiden tot nog veel ernstiger en dus duurdere klachten. Denk hierbij aan o.a. hart en vaatziekten.
 • Eric Meijer

  1 jaar geleden
  In Zweden zijn uitvoerenden in de zorg gewoon in dienst van de overheid en verdienen een salaris. Hiermee wordt een perverse prikkel van het inkomen kunnen vergroten door maar veel zorg aan te smeren weggenomen. Zelf ben ik sterk voorstander van het Zweedse systeem, maar in Nederland vinden we het blijkbaar geweldig het Amerikaans voorbeeld te volgen.
 • Eric Meijer

  1 jaar geleden
  Het grote probleem schuilt 'm momenteel in dat de zorg aan commercie wordt gekoppeld. Dat is een zeer slechte zaak. Tandartsen richten tegenwoordig maatschappen op die er op worden ingericht zoveel mogelijk patienten binnen te halen en hiermee de winsten te vergroten. Daarbij wordt patienten zorg aangesmeerd die ze niet nodig hebben, maar de verrichte diensten brengen geld in het laatje.
 • Eric Meijer

  1 jaar geleden
  Daarbij vinden we het vreemd dat de zorg zo duur wordt en worden drogredenen voor de verklaring gezocht. Tijd voor verandering.
 • M.A.M. Baas

  1 jaar geleden
  Tandzorg hoort in het basispakket. Veel mensen hebben geen idee hoeveel invloed het gebit heeft op de gezondheid van je hele lichaam. Als verzekeraars naar preventie toewillen neem dan de tandzorg mee. En ja ook ik sta versteld hoe de kassa rinkelt , daar hebben de investeringen door Corona vast ook invloed op.