Volledig scherm
© Thinkstock

Knoflook verkleint de kans op longkanker

Twee keer per week rauwe knoflook eten halveert de kans op het ontwikkelen van longkanker. Dat claimt recent Chinees onderzoek.

Uit de studie blijkt dat mensen die regelmatig knoflook nemen 44 procent minder kans hadden om de ziekte te krijgen. Zelfs wanneer de deelnemers rookten, de grootste oorzaak van longkanker, verkleinde de inname van knoflook de kans op longkanker met zo'n 30 procent.

Darmkanker
Eerder onderzoek suggereerde ook al dat knoflook de longen zou beschermen tegen verschillende aandoeningen. Ook zou het de kans op darmkanker verkleinen. Australische onderzoekers stelden dat het populaire kruid het risico op het krijgen van darmtumoren met bijna een derde kan verminderden.

Voor het laatste onderzoek vergeleken wetenschappers van het Jiangsu Provincial Centre for Disease Control and Prevention de gegevens van 1424 longkankerpatiënten en 4500 gezonde volwassenen.

Knoflook
Allen werden ondervraagd over onder meer hun voedingspatroon en leefstijl, zoals bijvoorbeeld hoe vaak ze knoflook aten en of ze rookten. Daaruit bleek dat de mensen die minstens twee keer per week knoflook aten een aanzienlijk lagere kans hadden op het ontwikkelen van longkanker, zelfs als ze gerookt hadden. 

Longkanker is de meest dodelijke vorm van kanker. In Nederland is het de vierde meestvoorkomende vorm van kanker. Jaarlijks sterven zo'n 10.000 mensen aan longkanker.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GezondheidsNet.