Koppen heeft impact op geheugen
Koppen bij voetbal beschadigt direct de hersenen en zorgt tijdelijk voor een zwaar verminderd geheugen, blijkt uit nieuw onderzoek. Moet de kopbal nu in de ban?
Als koppen gebeurt in een voetbalomgeving, dan wordt iedereen ineens angstig
Voor het eerst is via een groot Schots onderzoek aangetoond dat een gewone koptraining het brein al direct aantast. De geheugenprestaties van de spelers namen zelfs 'significant' af, al ebde dat effect binnen 24 uur weg. Toch maken onderzoekers zich zorgen over de gevolgen op de langere termijn.
Een groep voetballers kopte tijdens meerdere sessies twintig keer achter elkaar een bal die werd afgevuurd door een machine die is ontworpen om een hoekschop te simuleren. Voor en na de sessies werden deze voetballers getest en de verschillen zijn opmerkelijk.
Er was duidelijk een impact op de hersenen, blijkt uit de kersverse studie van de Schotse universiteit voor Sporting Excellence, onder leiding van de Nederlandse neurowetenschapper Magdalena Ietswaart. Het geheugen presteerde, afhankelijk per speler, na afloop zelfs tussen de 41 en 67 procent minder.
Het is nog niet duidelijk wat dit betekent voor herhaalde blootstelling aan kopballen over een periode van vele jaren. Dat moet verder worden onderzocht. Desondanks zegt Ietswaart: ,,,Hoewel de veranderingen tijdelijk waren, zijn wij van mening dat ze zeer belangrijk zijn voor de gezondheid van de hersenen. Mensen moeten zich er bij het koppen bewust van zijn wat er gebeurt in het brein en van het blijvend effect dat dit kan hebben.''
Kinderen
De onderzoekster wil zich niet uitspreken over de vraag of kinderen extra risico lopen, aangezien hun hersenen niet volgroeid zijn. Psycholoog Arend de Kloet (Sophia Revalidatie en De Haagse Hogeschool), die onderzoek deed naar niet-aangeboren hersenletsel bij kinderen, geeft wél aan dat koppen door jonge mensen momenteel beter vermeden kan worden.
De Kloet: ,,We weten hoe kwetsbaar het brein is, daarom is onderzoek naar de gevolgen van kopballen op lange termijn zeker nodig.'' Hij denkt overigens dat de nieuwe opzet van het jeugdvoetbal, kleinere veldjes en minder spelers, al minder koppen zal betekenen.
De Amerikaanse voetbalbond verbiedt sinds vorig jaar het koppen voor spelers jonger dan 10 jaar, vooral uit juridische overwegingen. Onze bond ziet vooralsnog geen reden voor een ban in Nederland.
Volgens Edwin Goedhart, bondsarts bij de KNVB, gaat het hier om een 'maatschappelijk issue, ingefluisterd door angst'. ,,Maar ik ben er niet huiverig voor. Want in een gemiddelde training kop je geen twintig keer. Met genoeg hersteltijd en een goede techniek is koppen geen probleem'', aldus Goedhart.
Ook voor kinderen valt het risico wel mee, gelooft de arts. ,,Als koppen gebeurt in een voetbalomgeving, dan wordt iedereen ineens angstig. Terwijl de impact echt 'summier' is, zeker als het goed gebeurt.'' Toch vindt Goedhart het prima als er meer onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen op langere termijn. ,,We willen zeker niet doen aan struisvogelpolitiek.''
Verbod
PvdA-parlementariër Tjeerd van Dekken schrikt van de resultaten. ,,De KNVB moet zich nu beraden of en hoe dit onderzoek wordt vertaald naar het dagelijkse voetbal.'' Een verbod op koppen voor alle kinderen vindt de PvdA'er vooralsnog wel 'te radicaal'. De VVD ziet sowieso niks in het aan banden leggen van koppen bij het voetbal. ,,De samenleving, dus ook de sport, is nu eenmaal niet risicoloos'', aldus Kamerlid Rudmer Heerema.
Wereldwijd wordt voetbal gespeeld door meer dan 250 miljoen mensen. In het afgelopen seizoen had voetbalbond KNVB ruim 1,2 miljoen leden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WHO: Europa, stop met ‘ik eerst’ en koop niet massaal apenpokvaccins in
Europese landen moeten niet massaal vaccins inkopen tegen de apenpokken. Dat zegt Hans Kluge, de regionale directeur voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie. ,,Dat was een fout uit de coronatijd.” -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM
Wat kun je doen tegen brokkelige schimmelnagels?
Als regelrechte volksziekte blijven schimmel- of kalknagels onderbelicht en mede daarom bestaat er geen duidelijke aanpak. Dat is precies waar dermatoloog Annemie Galimont aan werkt. ,,Het kan wel twee jaar duren voordat je er vanaf bent.’’ -
PREMIUMHoge werkdruk82
Huisartsen luiden noodklok: ‘Dertig procent van mijn tijd gaat naar onzinnige zorg’
Huisartsen gaan volgende week de barricaden op. Ze eisen meer tijd voor patiënten, willen dat de nacht- en weekenddiensten beter worden geregeld en de overgang tussen zorgorganisaties moet écht beter. ‘Dertig procent van mijn tijd gaat naar onzinnige zorg.’ -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer.
-
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUM
Vaccinatie beschermt niet tegen meeste langdurige covid-klachten
Gevaccineerden blijken na een covidbesmetting niet veel beter beschermd tegen restklachten als vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen dan ongevaccineerden. Wel rapporteren ze minder vaak reuk- en smaakverlies, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. -
PREMIUM
Bevallen in Schiedams ziekenhuis kan binnenkort niet meer, nu vrezen ze voor bermbaby’s
Slecht nieuws voor toekomstige ouders die hun baby geboren willen laten worden in het ziekenhuis in Schiedam: vanwege personeelstekort moet Franciscus Gasthuis & Vlietland de verlos-afdeling sluiten. Die verhuist deze zomer naar de vestiging Franciscus Gasthuis in Rotterdam-Noord.