Volledig scherm
© anp

Lagere overlevingskans na borstamputatie bij kanker

Vrouwen bij wie een borst is afgezet vanwege kanker, overlijden veel vaker dan vrouwen die een borstsparende operatie ondergaan. Het gaat om een verschil van zo'n 20 procent, blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Quote

Het lijkt erop dat de radiothera­pie het verschil maakt

Sabine Siesling, Universiteit Twente

Het onderzoek is uitgevoerd onder vrouwen in Nederland die lijden aan borstkanker in een vroeg stadium. In de groep van vrouwen die een borstsparende operatie met bestraling krijgen, is 76,8 procent na 10 jaar nog in leven. Van de patiënten die een borst lieten afzetten, is na dezelfde periode 59,7 procent nog in leven. 

Het verschil wordt mogelijk veroorzaakt door de bestralingen, die vrouwen na een borstsparende operatie altijd krijgen. Die behandeling is na amputaties niet standaard. Per individu wordt bekeken of bestraling moet worden toegepast. Sabine Siesling van de universiteit Twente, die het onderzoek begeleidde, zegt daarover: ,,Het lijkt erop dat de radiotherapie het verschil maakt.'' 

Onderzoek
Er moet nog vervolgonderzoek worden gedaan om te kijken of het inderdaad aan de bestraling ligt en of er niet voor moet worden gekozen ook na een amputatie vaker bestralingen in te zetten, om eventuele toekomstige uitzaaiingen tegen te gaan. In sommige gevallen maken vrouwen zelf de keuze voor een amputatie.

,,Dat kan bijvoorbeeld omdat hun thuissituatie het niet toelaat. Radiotherapie is best belastend, het betekent dat je elke dag naar bijvoorbeeld een kliniek toe moet.'' Dat is moeilijk wanneer iemand kleine kinderen heeft, of een drukke baan. Ook is het fysiek zwaar om die behandeling te ondergaan - zo heeft bestraling ook bijwerkingen. 

Voorlichting
Siesling ziet in dat haar onderzoek zuur kan zijn voor vrouwen die in het verleden kozen voor een amputatie en die nu horen dat hun overlevingskansen daardoor wellicht tegen vallen. ,,Maar het is dankzij deze vrouwen dat we nu tot nieuwe inzichten zijn gekomen. In de toekomst kan de keuze met behulp van goede voorlichting nog beter worden afgewogen dan nu al gebeurt.''

Dat het onderzoek is uitgevoerd met behulp van de Nederlandse Kankerregistratie waarin alle Nederlandse vrouwen die borstkanker hebben zitten, is bijzonder, aldus Siesling. Vaak wordt uit een veel beperktere groep geselecteerd. Onder Amerikaanse artsen - het onderzoek is in dat land gepresenteerd - hebben de resultaten al veel opzien gebaard. Daar wordt sneller dan in Nederland door vrouwen gekozen voor amputatie.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement