Volledig scherm
Gebruikers van langdurige zorg zijn bang dat hulp in de toekomst onbetaalbaar wordt, mede door alle politieke veranderingen in de gezondheidszorg. © ANP

Langdurige zorg krijgt een onvoldoende van gebruikers

Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten zijn zeer negatief over de toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg. Zij geven de gezondheidszorg een rapportcijfer 5,1 en de toekomst van de zorg een 4. Driekwart van de zorggebruikers heeft weinig vertrouwen dat de zorg voor iedereen betaalbaar en goed blijft.

De Zorg Verandert

Klik hier en doe mee met het onderzoek

Quote

Wij laten duizenden ervarings-deskundi­gen verwoorden waar het knelt. Gemeenten moeten daarmee aan de slag

Directeur Wilna Wind van patiëntenorganisatie NPCF

Dat blijkt uit de eerste uitkomsten van het project 'Mijn kwaliteit van leven' waarin de komende vijf jaar zorggebruikers worden gevolgd. De studie moet in beeld brengen hoe alle veranderingen in de zorg, zoals beleid van gemeenten over hulpmiddelen, de levenskwaliteit van gebruikers beïnvloedt.

Chronisch zieken, mensen met een persoonsgebonden budget en mantelzorgers zijn het negatiefs: zij geven een rapportcijfer 4- voor de toekomst van de zorg. Het contact met gemeentes over benodigde hupmiddelen krijgt rapportcijfer 5.

Ondanks de zorgbehoefte geven de deelnemers hun leven gemiddeld een 6,5. De meerderheid is positief over hun leven én voelt zich gelukkig, maar de verschillen zijn groot: Een kwart van de mensen met een chronische ziekte of beperking zegt zelden van het leven te genieten.

Rotste tijd
Patiëntenorganisatie NPCF hoopt dat uiteindelijk 200.000 patiënten mee gaan doen in het onderzoek, zodat ook per gemeente en landsdeel gekeken kan worden waar de grootste knelpunten zitten. ,,Wij laten duizenden ervaringsdeskundigen verwoorden waar het knelt. Gemeenten moeten daarmee aan de slag. Dit is de rotste tijd van alle veranderingen. De bezuinigingen zijn erdoor, maar de verbeteringen nog niet zichtbaar,'' zegt directeur Wilna Wind van de NPCF. ,,Het is essentieel om van mensen zelf te horen hoe het met hen gaat.''

De veranderingen in de zorg blijken mensen onzeker te maken. Zo maken mensen met een persoonsgebonden budget, die afgelopen maanden veel gedoe hadden met uitbetalingen van hun budget, zich twee keer zo vaak zorgen over het komende half jaar dan andere patiënten.

  1. Bijna 5000 mensen bellen over eenzaamheid na uitzending Omroep Max

    Bijna 5000 mensen bellen over eenzaam­heid na uitzending Omroep Max

    De live-uitzending van Een tegen Eenzaamheid, woensdag bij Omroep Max, heeft een flinke impact gehad. Bijna 5000 mensen besloten in anderhalf uur tijd de telefoon te pakken en te bellen naar het belpanel. Het was zelfs zo druk dat niet iedereen erdoor kwam en contact kreeg. De gesprekken zorgden voor heftige, ontroerende en soms ook hoopvolle verhalen, zo vertelt Dorine Kettenes van de Luisterlijn. ,,Een man belde op dat hij wel een maatje wilde zijn.”