Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AD

Leefstijl oorzaak dementie bij een derde van patiënten

Bij dertig procent van de patiënten is dementie te voorkomen door gezond te leven. Een hoge bloeddruk blijkt de grootste boosdoener bij de ongeneeslijke ziekte die steeds meer mensen treft.

Quote

Het brein van jongs af uitdagen, zorgt dat het beter de schade kan opvangen die dementie aanricht in de hersenen

Arfan Ikram, neuro-epidemioloog Erasmus MC
Volledig scherm
© ANP

Artsen hebben nog altijd geen remedie tegen dementie, maar weten nu wel dat de ziekte bij een derde van de patiënten te voorkomen is. Dat blijkt uit een studie van het Erasmus MC onder 10.000 Rotterdammers. Leefstijl is van nóg grotere invloed dan gedacht op de hersenaandoening die door de vergrijzing sterk toeneemt. Alzheimer Nederland voorspelt ruim een half miljoen patiënten in 2040, tegenover 260.000 nu.

Roken en cholesterol zijn tegenwoordig minder grote risicofactoren, toont de  Rotterdamse vergelijking tussen een groep 55-plussers uit 1990 en een groep uit 2000, die beiden 10 jaar lang zijn gevolgd. Desondanks leidt een ongezonde leefstijl nu bij maar liefst eenderde tot dementie, in tegenstelling tot eenvijfde 25 jaar terug.

Grootste boosdoener
Een hoge bloeddruk is daarbij de grootste boosdoener, legt Arfan Ikram, neuro-epidemioloog en onderzoeksleider uit. Onder meer veroorzaakt door overgewicht, verzadigd vet, zout en suiker in voeding en gebrek aan beweging.

Ikram: ,,Steeds minder mensen roken - nog maar 10 procent van de bevolking in tegenstelling tot 30 procent in 1990. Bovendien weten mensen hun cholesterol in toom te houden door het slikken van verlagers."

Quote

Het opleidings­ni­veau is de laatste jaren gestegen, maar het is net zo belangrijk om de grijze massa een leven lang te blijven trainen

Wereld te winnen
Aandacht voor een gezondere leefstijl werkt dus, ,,maar nog niet goed genoeg", stelt de epidemioloog. ,,Er valt nog een wereld te winnen." Hij pleit dan ook voor campagnes die ongezond eten en te weinig bewegen duidelijk in verband brengen met dementie. 

Bovendien zijn diabetes en een laag opleidingsniveau nog altijd evengrote risicofactoren. ,,Het brein van jongs af uitdagen, zorgt dat het beter de schade kan opvangen die dementie aanricht in de hersenen. Het opleidingsniveau is weliswaar de laatste jaren gestegen, maar het is net zo belangrijk om de grijze massa een leven lang te blijven trainen", aldus Ikram. 

Preventiemaatregelen
Alzheimer Nederland reageert verheugd op de uitkomst van het Rotterdamse onderzoek, omdat het duidelijk blootlegt dat de ziekte wel degelijk af te wenden is. ,,Gezien de sterke toename van het aantal mensen met dementie moeten er snel preventiemaatregelen worden genomen", aldus een woordvoerder. 

Ikram is het daarmee eens: ,,Vooralsnog hebben we geen manieren om de zeer ernstige hersenaandoening te genezen, dus voorkomen is het allerbelangrijkste."

Lees een uitgebreid interview met onderzoeksleider Arfan Ikram in het AD van vandaag.