Leonie Verspui uit Gorinchem.
Volledig scherm
PREMIUM
Leonie Verspui uit Gorinchem. © Ricardo Smit

Leonie (22) heeft Gilles de la Tourette, maar schelden doet ze niet: ‘Ik heb geen controle over mijn tics’

De overgrote meerderheid van mensen met Gilles de la Tourette scheldt helemaal niet. Leonie (22) uit Gorinchem is één van hen en onderdeel van de nieuwe campagne van Stichting Tourette. ,,Het duurde járen voor er een diagnose was, dat moet toch beter kunnen?’’ 

 1. ‘Ik probeerde mijn tics altijd in te houden.’ Gilles de la Tourette weerhoudt Apeldoornse Anne Linde (14) niet meer
  Play
  PREMIUM
  VIDEO

  ‘Ik probeerde mijn tics altijd in te houden.’ Gilles de la Tourette weerhoudt Apeldoorn­se Anne Linde (14) niet meer

  Bij Gilles de la Tourette wordt vaak gedacht aan vloekende mensen. Maandag is het de Europese Tourettedag en start er in Nederland een campagne om de aandoening bekender te maken, waardoor dát stigma verdwijnt. Anne Linde Boer (14) uit Apeldoorn is een van de gezichten van de campagne en middels korte videoclips wil zij duidelijk maken wat Tourette voor haar en haar omgeving betekent.
 2. ‘We waren beiden getrouwd, maar als de liefde ontstaat is er geen houden meer aan’
  Podcast
  14

  ‘We waren beiden getrouwd, maar als de liefde ontstaat is er geen houden meer aan’

  In de gloednieuwe serie Over de liefde praat AD-columnist Debby Gerritsen met verschillende bekende gasten over haar favoriete onderwerp: de liefde. Is een traditionele huisje-boompje-beestje relatie nog wel van deze tijd? En, wat moeten we doen en laten om liefde te vinden? In de eerste aflevering praat Debby met radio- en podcastmaker Mischa Blok: ,,We werden verliefd, en waren beiden getrouwd. Maar als de liefde ontstaat is er geen houden meer aan.”