Volledig scherm
© Thinkstock

'Lightdrank even ongezond als frisdrank met suiker'

Zoetstoffen in lightdranken die moeten helpen afvallen kunnen even schadelijk zijn als suikerrijke versies, daar heeft een Britse voedingsexpert voor gewaarschuwd.

Zoetstoffen toegevoegd aan frisdranken om dan verkocht te worden als zogenaamd gezondere optie. Een studie heeft gesuggereerd dat sommige drankjes die deze stoffen bevatten juist kunnen leiden tot gewichtstoename, diabetes of hartziekten.

Een blikje per dag verhoogt ook het risico op een hoge bloeddruk. Professor Susan Swithers zegt in het wetenschappelijk tijdschrift 'Trends in Endocrinology and Metabolism' dat mensen vaak ten onrechte menen dat deze kunstmatige zoetstoffen gezond zijn. 'Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs geleverd dat dit echt zo is. Het lijkt logisch dat dieetdranken niet zo ongezond zijn als suikerrijke dranken, maar dat klopt dus niet.'

Alle zoetstoffen schrappen
Een mogelijke verklaring voor dit verhoogde risico op tal van ziekten kan volgens Swithers komen doordat mensen die caloriearme dranken opnemen, denken dat ze hierdoor meer mogen genieten van vette snacks of suikerbommen. De kunstmatige zoetstoffen sturen namelijk geen boodschap naar het brein en hormonen om je lichaam te signaleren dat je voldaan bent.

De drankjes verdubbelen tevens de kans op het ontwikkelen van het metabolisch syndroom: een cluster van symptomen die het risico op hartaanvallen en beroertes doet toenemen. Swithers besluit: 'Het huidige advies om de consumptie van suiker te beperken moet uitgebreid worden naar alle zoetstoffen.'

Britse experts zijn het niet eens met Swithers, ze zeggen dat dieetdranken onschadelijk zijn. Diëtiste Sue Baic: 'Er is heel wat bewijs dat deze zoetstoffen erg nuttig kunnen zijn.' Volgens haar collega Gavin Partington heeft de professor met dit artikel een opiniestuk geschreven dat jarenlang onderzoek tegenspreekt.