Volledig scherm
© ZGT

Live kijkje in de OK bij twee uur durende borstoperatie

Hoe gaat een borstsparende operatie nu echt in zijn werk? Borstkankerpatiënten en andere geïnteresseerden kregen daar donderdagmiddag rond 13.00 uur antwoord op tijdens een interactieve live-operatie in het ZGT-ziekenhuis in Hengelo. Het is de derde chirurgische operatie die het ziekenhuis via een livestream uitzond. Het motto daarbij: voorlichting met beeld is vollediger beeld dan teksten op Google.

Quote

Wat gebeurt er met mijn dierbare op de operatieta­fel? Dat is waar kijkers een antwoord op zullen krijgen

Kim Peters, woordvoerster ZGT

,,We willen patiënten en hun dierbaren zo goed mogelijk inlichten over wat er bij operaties komt kijken'', vertelt woordvoerster Kim Peters van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT). ,,Een folder of website met tekst en plaatjes of een uitleg van een arts is niet altijd toereikend. Vooral als het gaat om de complexe ingrepen zoals bij deze operatie.''

Het ziekenhuis zond om die reden vanaf 13.00 uur live een borstsparende operatie uit. Oncologisch chirurg Daniëlle de Leeuw verwijderde het kankergezwel in de borst van patiënt waarna plastisch chirurg Yvonne Smulders verantwoordelijk was voor de reconstructie. De hele operatie nam ruim twee uur in beslag.

Anoniem
De patiënte bleef anoniem dus bij het betreden van de OK zagen de kijkers dan even een zwart scherm. Ook in het geval van compicaties zou dit gebeuren. ,,Het is een standaardoperatie die we heel vaak doen, maar je weet nooit wat je aantreft in een lichaam. Het kan natuurlijk gebeuren dat de chirurg even in alle rust wil kijken. Dan gaan we er even tussenuit voor de kijker'', vertelde Peters van te voren.

De arts vervolgde: ,,Wat gebeurt er met mijn dierbare op de operatietafel? Dat is waar kijkers een antwoord op zullen krijgen. We geven als het ware een kijkje achter de schermen.'' En dat voorlichtingsconcept slaat aan. De prostaatoperatie in september is door 25.000 mensen bekeken. Ook de 'DIEP-flap operatie' eerder dit jaar werd door duizenden mensen bekeken. Ongeveer twee keer per jaar wil ZGT voorlichting geven in de vorm van een live-operatie. Omdat oktober dankzij Pink Ribbon is omgedoopt tot borstkankermaand is er nu een derde operatie live te volgen.

Net als de voorgaande twee operaties kreeg ook deze operatie een interactief karakter. Een team van specialisten boog zich over vragen die werden ingezonden via Twitter @ZGT_info of e-mail liveoperatie@zgt.nl.