Volledig scherm
© ANP

Longartsen openen aanval op tabakslobby

Twee longartsen beginnen een kruistocht tegen de tabaksindustrie. Op een website nagelen ze de topmensen uit de sigarettenindustrie aan de schandpaal, net zolang tot die zich rotschamen. Dit schrijft het Algemeen Dagblad.

Op de website www.tabaknee.nl wordt iedereen die zich inzet voor de rookindustrie keihard aangepakt. In alle gevallen licht de website ook toe hoe en waarom de de aangevallen personen actief zijn in de tabakslobby.

'Dom en gewetenloos'
Zo wordt hoogleraar Irene Asscher neergezet als 'commissaris van een bedrijf dat duurzaam doodt' vanwege haar betrokkenheid bij tabaksproducent Philip Morris. Daarnaast wordt Edith Schippers te kijk gezet als 'minister van de Tabakswerkgevers' en staat Eerste Kamerlid Eelco Brinkman, ook commissaris bij Philip Morris, erop als 'dom en gewetenloos'.

Initiatief longartsen Rode Kruis Ziekenhuis
Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk constateren dat eindeloos voorlichten niet helpt, zolang de tabakslobby achter de schermen actief blijft. 'We willen laten zien wie de tabakslobbyisten zijn en dat zij zich schuldig gaan voelen in plaats van rokers met longziektes', zegt De Kanter. 'We checken alles. Wat op de site staat, klopt.'

'We willen de schaamte die een roker met longkanker voelt, verplaatsen naar de lobbyisten', zegt De Kanter, die het bizar vindt dat 'wij als longartsen maar blijven meewerken aan de aanpak van ziektes, die voor 90 procent veroorzaakt worden door roken, zonder er iets aan te doen.'

Ze willen het eigenlijk niet als artsen, maar ze moeten wel, zeggen ze: de activistische kant op. Vandaar ook de website.

Reacties
In het Algemeen Dagblad reageren enkele 'lobbyisten' op de beweringen die over hen worden gedaan op de website van de longartsen. 'Minister van Tabakswerkgevers' Edith Schippers reageer via een woordvoerder. 'Kwalijke insinuaties. Dit soort beweringen moet je hard maken of achterwege laten. Niets is onderbouwd. Het zou de initiatiefnemers sieren deze aperte onzin weg te laten.'

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?