Volledig scherm
Amy Jongmans op de loopmat. © Marco de Swart

Looppatroon kan dementie voorspellen

Het looppatroon blijkt een belangrijke aanwijzing dat de hersenen achteruitgaan. Onderzoekers van het Erasmus MC hopen dat een looptest kan bijdragen aan een goede voorspelling van dementie. ,,Als je er vroeg bij bent, kun je dementie misschien voorkomen.''

Voetje voor voetje schrijdt Amy Jongmans (71) over de loopmat in de gang van het onderzoekscentrum in de Rotterdamse wijk Ommoord. Als een ware koorddanser probeert ze op één lijn te lopen, voor de wetenschap. Maar wat op de supergevoelige loopmat met tienduizend sensoren nou precies wordt getest?

De Rotterdamse heeft geen idee. ,,Mijn spieren misschien, of mijn botten?'' Dat tijdens het lopen de wetenschappers ook haar hersenen onder de loep nemen, daar denkt ze geen seconde aan.

Maar Arfan Ikram en zijn team van de afdeling neuro-epidemiologie van het Erasmus MC doen het wel. En met succes. De wetenschappers van het Rotterdamse ziekenhuis hebben een verband aangetoond tussen hoe iemand loopt en hoe beschadigd zijn of haar hersenen zijn. Maar het uiteindelijke doel is nog ver: voorspellen of iemand dementie krijgt.

Door de vergrijzing krijgen steeds meer mensen deze aandoening. Alzheimer Nederland voorspelt ruim een half miljoen patiënten in 2040, tegenover 260.000 nu.

Quote

Aan je genen kun je niets veranderen, aan je levens­stijl wel.

Epidemioloog Ikram

Dementie voorkomen
Binnen het ERGO-onderzoek van het Erasmus MC in Ommoord is gebleken dat gemiddeld één op de vijf ouderen dementie krijgt. Maar ook dat dementie bij 30 procent van de mensen te voorkomen is, als ze er een gezonde levensstijl op nahouden. Een te hoge bloeddruk is de grootste boosdoener.

Daarom is het volgens epidemioloog Ikram belangrijk om de kans op dementie te kunnen voorspellen, al zal een negatieve uitslag voor mensen een donkere wolk boven hun leven kunnen zijn.

,,Het vele onderzoek naar het omkeren van dementie, of het tot stilstand brengen, heeft nog bar weinig opgeleverd. Wat weg is, is weg. Daarom is de vraag: wat kun je preventief doen? Aan je genen kun je niets veranderen, aan je levensstijl wel.''

Lees het uitgebreide verhaal in de digitale krant of via Blendle.