Man heeft vier jaar lang lintworm in hersenen

Een Britse man die aan hevige hoofdpijn leed, verlammingen en een vreemde geur waarnam, bleek met een lintworm opgescheept te zitten. De parasiet leefde meer dan vier jaar lang in de hersenen van de patiënt.

De lintworm had zich gedurende die lange tijd een weg gebaand van de ene kant van de hersensen van de vijftigjarige patiënt naar de andere kant. Artsen stonden dan ook perplex nadat ze een vreemd patroon waarnamen op scans.

Zeldzaam
Chirurgen konden pas na een biopsie met behulp van parasietspecialisten de boosdoener identificeren als een lintworm die normaal aangetroffen wordt in amfibieën en kreeftachtigen in China.

Het bleek om het eerste geval te gaan in het Verenigd Koninkrijk. Zo'n infectie is dan ook een zeldzaamheid. Sinds 1953 werden wereldwijd nog maar 300 gevallen bij mensen gerapporteerd, in Europa zelfs maar twee. In China werden sinds 1882 1.000 gevallen geregistreerd.

Besmetting
De onfortuinlijke man, die van Chinese afkomst was maar in Engeland leefde, heeft de parasiet wellicht tijdens een bezoek aan China opgedaan. Hoe hij dan geïnfecteerd is geraakt, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk had de Brit besmet voedsel gegeten of besmet water gedronken, meldt The Guardian.

Gevolgen
De lintworm kon in 2012 uit de hersenen verwijderd worden maar de patiënt ondervindt nog steeds de medische gevolgen van het lange verblijf van de parasiet in zijn lichaam.