Volledig scherm
© Hollandse Hoogte/ANP

Mazelen: Bidden...of toch maar inenten?

Vijf kleine kinderen met mazelen zijn met ernstige complicaties opgenomen in het ziekenhuis. Inmiddels zijn 161 kinderen officieel besmet, maar het werkelijke aantal ligt veel hoger. Streng gereformeerden bidden om het onheil te weren. Sommigen twijfelen of ze nu toch een prik moeten halen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Bij de GGD Rivierenland in Tiel vaccineren artsen dezer dagen gereformeerden die dat bij een vorige uitbraak nog niet wilden. Ze komen uit omliggende dorpen en gaan het liefst ongezien via de achterdeur naar binnen. Want senang voelen ze zich niet bij hun nieuwe kijk op vaccineren.

'Bidden het krachtigste wapen'
Scriba (secretaris van een protestantse kerk, red.) Antony Zondag van de Oud Gereformeerde Gemeente in Geldermalsen zegt dat iedere ouder zelf de beslissing moet nemen of er wel of niet ingeënt wordt. Hij is niet veranderd. 'Je moet niet spelen met de voorzienigheid.' Zondag, die zijn woning niet heeft verzekerd tegen brand en ander onheil, heeft acht volwassen kinderen en twintig kleinkinderen.' Natuurlijk was ik bang voor mijn kinderen als er mazelen heersten of polio. Dan ging ik bidden. Dat is het krachtigste wapen', zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Zijn kinderen werden niet geënt. En zijn kleinkinderen nu ook niet. 'Daar zou ik ook niet mee verblijd zijn als ze dat zouden doen.'

Het verschuift in de gereformeerde kerk
In het naburige Waardenburg, een Betuws dorpje met twee gereformeerde en twee hervormde kerken, zijn al enkele mazelenpatiënten. Een 56-jarige vrouw die niet met haar naam in de krant wil, heeft haar vijf kinderen nooit laten prikken tegen de mazelen of welke andere ziekte dan ook. Bij een gevaarlijke besmettelijke ziekte deed ook zij wat haar is geleerd: bidden.

Ze vertrouwt op de voorzienigheid. Een autogordel draagt ze alleen omdat hij verplicht is. Toch verschuift het in de gereformeerde kerk, denkt ze. 'Als ik nu als jonge moeder voor de vraag zou staan wel of niet inenten, zou ik het misschien wel doen. Ik weet het niet', zegt ze tegen het Algemeen Dagblad.

In het najaar wordt zij voor de eerste keer oma. Als haar dochter en schoonzoon besluiten om de kleine wel in te laten enten, heeft ze daar alle begrip voor. 'Dat moeten ze als jonge ouders helemaal zelf weten.'

Aantal besmettingen loopt op
Het aantal besmettingen met mazelen loopt zienderogen op. Vorige week 107, nu 161 kinderen. Bijna allemaal tussen de 0 en 12 jaar. Dat zijn de zieke kinderen die de huisarts heeft gezien.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de piek van de huidige uitbraak pas over enkele maanden komt. De vorige mazelen-epidemie (in 1999/2000) duurde bijna een jaar. Destijds raakten 3000 mensen besmet, van wie er 150 in het ziekenhuis belandden. Drie overleden aan complicaties.

Tegenstrijdige geluiden kerken
De Nederlandse Patiënten Vereniging heeft 3 maanden geleden een brochure uitgebracht waarin de worsteling van de gelovigen, wel of niet vaccineren, aan de hand van de verhalen van drie dominees wordt geïllustreerd. Een voorstander, een tegenstander en iemand die op de wip zit, komen aan het woord.

Dominee Reinier van Kooten van de Hersteld Hervormde Gemeente in Apeldoorn noemt de principiële afwijzing 'een misverstand'. Hij ziet de verandering in de kerken. 'In de afgescheiden kerken werd het vanaf de spreekstoel verkondigd dat het een zonde was, dat je niet op God vertrouwde. Maar zodra het kritiek wordt, gaan mensen denken: wordt dit wel van me gevraagd? Het is een zegen dat de brochure van de NPV er nu is. Voorheen werd wat de dominee zei als waarheid gezien - in de hervormde kerk wat minder natuurlijk, maar bij de anderen is wat de dominee zegt rücksichtslos als feit gezien. En daar hield men zich aan. De wereld ligt nu meer open. Men denkt wat zelfstandiger. Vooral als er een epidemie is, zoals nu, worden mensen gedwongen om persoonlijk na te denken.'

Tegenover de goedkeurende woorden van dominee Van Kooten staat de strenge veroordeling van predikant Weststrate van de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Terneuzen. 'Vaccineren is vooruitlopen op de Heere en is ook het verzoeken van de Heere. Je zegt: 'Heere, ik ga nu even op Uw stoel zitten, want er komen zo veel gevaren op me af of kunnen ooit op me afkomen, dat ik nu alvast mezelf maar ziekteverwekkers toe laat dienen',' zegt hij in de NPV-brochure.

'Werk van satan'
Scriba Zondag wil het nog scherper stellen. Hij noemt de aandacht voor de mazelen en ook dit artikel 'het werk van satan'. 'Altijd wordt geprobeerd om de christenen weg te krijgen. Het zal satan niet lukken. Gaat u schrijven over abortus, verslaafden en moorden.'