Medicijn vertraagt achteruitgang bij alzheimerpatiënten: ‘Goed nieuws, maar niet de oplossing’
Een nieuw geneesmiddel tegen alzheimer kan de cognitieve achteruitgang bij patiënten vertragen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder 1800 patiënten waarvan de volledige resultaten vandaag zijn gepresenteerd.
Het gaat om het medicijn Lecanemab. In september kwam al naar buiten dat het geneesmiddel grote potentie heeft om alzheimer te remmen, maar nu is dat officieel bevestigd in een gepresenteerd onderzoeksrapport.
Het geneesmiddel verwijdert klontjes eiwit uit de hersenen die zich bij alzheimerpatiënten ophopen. De positieve effecten van het medicijn zijn vooral te zien bij patiënten die zich in een vroeg stadium van alzheimer bevinden. Bij de groep mensen die het medicijn Lecanemab kreeg toegediend, gingen hersenfuncties zoals het geheugen en het oplossen van problemen 27 procent minder hard achteruit dan bij de groep mensen die een placebo kreeg.
Effect veel te klein
Hoogleraar veroudering Andrea Maier noemt het goed nieuws, maar is ook kritisch. ,,Uit de resultaten blijkt dat de cognitie statistisch gezien een beetje minder achteruit gaat, maar klinisch merk je dat niet”, zegt Maier. Daarmee bedoelt de hoogleraar dat de patiënt en omgeving in zijn of haar dagelijks leven eigenlijk geen verbetering merkt door gebruik van het medicijn. ,,Daar is het effect echt veel te klein voor.”
Bovendien is het eiwit dat door het medicijn wordt verwijderd slechts één oorzaak voor dementie. ,,Het gaat er bij Alzheimer ook om hoe de vaten eruitzien of hoe het glucosegehalte is bijvoorbeeld. Het weghalen van één factor heeft maar een heel klein effect.”
Daarnaast wijst Maier op de mogelijke bijwerkingen. Bij gebruik van het medicijn zijn bijvoorbeeld bloedingen en zwellingen in de hersenen geconstateerd. ,,Zeker bij iemand die al cognitieve afwijkingen heeft is dat gevaarlijk. Het kan schade veroorzaken voor op de lange termijn.”
Goed nieuws
Waarom media in binnen en buitenland dan toch zo lyrisch zijn over het gepubliceerde onderzoek komt volgens Maier vooral omdat er al meer dan tien jaar geen goed nieuws was over de onderzoeken naar het genezen van Alzheimer. ,,Er was lange tijd alleen maar negativiteit omheen en nu is er eindelijk positief nieuws. Namelijk dat we met een medicijn in staat zijn om een bepaald eiwit weg te halen uit de hersenen. Het medicijn is prachtig, maar waarschijnlijk niet de oplossing.”
Het is niet duidelijk of en wanneer het geneesmiddel officieel zal worden goedgekeurd. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dat nog wel even duren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
We drinken graag, ‘Maar wees je bewust van schadelijke gevolgen, ook in kleine hoeveelheden’
Sommige mensen zien ‘dry january’ als ideale ontslakking. Anderen stellen dat een borrel juist goed is voor de gezondheid. Uit onderzoek zou blijken dat je langer leeft met één glas per dag. Klopt dat wel? -
PREMIUM10
Zo voorkom je een overvolle agenda: ‘Denk eens terug aan de tijd dat we noodgedwongen thuiszaten’
De Amerikaanse geluksexpert en hoogleraar Cassie Mogilner Holmes (42) vertelt in haar boek De tijd van je leven hoe je ondanks een drukke agenda een gelukkiger, betekenisvoller leven kunt leiden. -
PREMIUMmet video
We zien steeds slechter, maar het is nog niet te laat: ‘Niet afwachten, nú ingrijpen’
Deskundigen waarschuwen voor een explosieve toename van ernstige bijziendheid onder Nederlanders. Het aantal jongeren met zichtproblemen neemt zo snel toe dat in 2050 de helft van de bevolking bijziend is. ,,Kom alsjeblieft van die schermen vandaan.’’ -
Steeds duidelijker hoe je dementie voorkomt: 'Wat goed is voor je hart, is ook goed voor je brein’
Er komen steeds meer mensen met dementie bij in Nederland. In 2040 zal het totaal op een half miljoen mensen liggen, verwacht Alzheimer Nederland. Een oplossing vinden waarmee de aandoening kan worden voorkomen of genezen is belangrijker dan ooit. Ook moeten mensen met dementie een zo goed mogelijk leven hebben. Maar de complexiteit van de ziekte maakt dit alles tot een grote uitdaging. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Wat als je ooglid plots begint te trillen?
Begint jouw ooglid soms ook uit het niets te trillen? Dan ben je er waarschijnlijk op dat moment door afgeleid, want je kan het vervelende gevoel moeilijk negeren. Hoe komt het dat ons ooglid plots van die rare bewegingen maakt? En moet je jezelf daar zorgen over maken? Oogarts Virginie Ninclaus van het Universitair Ziekenhuis in Gent legt het uit.