Volledig scherm
© Robin Utrecht

Medicijnkennis bijna-afgestudeerde arts belabberd

Bijna afgestudeerde artsen in Europa hebben weinig kennis van medicijnen. In bijna de helft van de gevallen nemen ze een verkeerd besluit. 

Dat blijkt uit een onderzoek van het VUmc in Amsterdam. Arts en klinisch farmacoloog David Brinkman, die vandaag op dit onderwerp promoveert, liet bijna 900 laatstejaars geneeskundestudenten in Europa een digitaal examen afleggen over hun medicijnkennis. Het resultaat bleek niet best. Zo hadden zij onvoldoende kennis over veel voorgeschreven medicatie en schreven zij geregeld verkeerde geneesmiddelen voor bij veelvoorkomende ziektebeelden als een longontsteking of hoge bloeddruk. In bijna de helft van de gevallen - 46 procent - ging het mis.

Quote

45 procent van de ondervraag­den had nog nooit een medicijn voorge­schre­ven vlak voor het afstuderen.

Promovendus David Brinkman, VUmc

Zorgwekkend, vindt Brinkman. Het gebrek aan deskundigheid wijt hij aan de opleiding, die in veel Europese landen nog erg traditioneel is. ,,Kennis wordt veelal verkregen uit hoorcolleges en zelfstudie uit boeken, zoals in Spanje, Frankrijk, Griekenland en Kroatië.” In landen waar meer praktijkonderwijs wordt gegeven zoals in Nederland, Engeland en Zweden scoorden de bijna-afgestudeerde artsen beter. In Nederland schrijven studenten tijdens hun coschappen vaak al medicijnen voor, onder supervisie van een ervaren arts. ,,Maar dat is niet standaard in Europa. 45 procent van de ondervraagden had nog nooit een medicijn voorgeschreven vlak voor het afstuderen, terwijl ze dat vanaf hun eerste werkdag vrijwel dagelijks moeten doen.”

Verplicht 

In Nederland zijn er steeds meer geneeskundeopleidingen waar studenten een examen moeten afleggen waarbij hun medicijnkennis wordt getoetst. Zo’n examen zou verplicht moeten worden gesteld voor alle Europese landen, adviseert Brinkman.

Overigens mag ons land dan voorop lopen in Europa, de kennis van veel Nederlandse artsen in spe laat nog altijd te wensen over, zegt de promovendus. Uit een grote studie van vorig jaar bleek dat het aantal ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik flink is toegenomen: van bijna 39.000 in 2008 naar bijna 49.000 in 2013. Een deel van deze stijging is te verklaren door de toenemende vergrijzing.