Aanzienlijk meer jongeren kregen tijdens de tweede lockdown antidepressiva voorgeschreven.
Volledig scherm
Aanzienlijk meer jongeren kregen tijdens de tweede lockdown antidepressiva voorgeschreven. © ANP

Meer jongeren aan antidepressiva tijdens tweede lockdown: ‘Je krijgt ze niet zomaar’

Jongeren kregen tijdens de tweede lockdown afgelopen voorjaar aanzienlijk meer antidepressiva voorgeschreven dan normaal. Het aantal recepten voor 15- tot 24-jarigen lag 7,9 procent hoger dan in 2019. ,,Deze klachten zijn niet zomaar verdwenen.”

5 reacties

 • Say its

  1 jaar geleden
  Wat een pap kindjes, nog nooit iets echt ernstigs/ziekte meegemaakt. S. Marilyn
 • Wim van Vos

  1 jaar geleden
  Het is een groot probleem, ze verliezen veel perspectief de jongeren, huizen te duur, lang in sociale isolement, angst ziek te worden, etc Werk zelf in de jeugd ggz en de minister spreekt van minder administratie, aan mijn hoela. In januari moeten we weer extra screeningslijsten af gaan nemen. Iets erbij, niets eraf. Wachtlijsten heeeeeeel lang. Ze zijn minder weerbaar want veel jongeren groeiden op waarin alles kon. Veel lijken ad nodig te hebben mr velen hebben onvoldoende coping geleerd
 • M.G. Bults

  1 jaar geleden
  Het is niet alleen de lockdown. Het gaat ook over verplicht bij je ouders blijven wonen omdat woningen niet te krijgen zijn. Studie gaat niet goed. Het is de volkomen uitzichtloosheid waar ze ook depressief van worden. Een particuliere school voor allerlei rijkeluiskinderen, die niet dergelijke problemen hebben, leveren geen weerbaarder kinderen af. Die kinderen hebben alle kansen. Geen vergelijk.
 • van Bergen

  1 jaar geleden
  Nou, vermoed toch zeer dat de scholen geen individuën meer afleveren, maar sociaal afhankelijke jongeren. Het lijkt wel of de jongere van nu voor alles, maar dan ook alles, hulp nodig heeft. Ze zijn niet weerbaar meer. Best geen leuke tijd geweest, maar dat gold voor iedereen. Het feit dat een jongere zo aan zijn sociale contacten hangt, maakt hem natuurlijk ook niet weerbaar. Denk toch dat de particuliere scholen een heel ander slag jonge mensen aflevert. Onbetaalbaar, dat dan weer wel . .
 • Ria Verkuijl

  1 jaar geleden
  De meeste (ook jonge) mensen hebben meer baat bij cognitieve therapie dan bij anti-depressiva die meestal ook nogal eens vervelende bijwerkingen hebben waardoor er vaak ineens weer mee wordt gestopt wat ook weer tot depressies kan leiden. Maar zolang de wachttijden bij de GGZ-instellingen zó uitzichtloos zijn (momenteel 1 1/2 jaar!) en privéklinieken duizenden euro's kosten, is er geen uitzicht voor hen.