Meer kans op autisme door vitamine D-tekort tijdens zwangerschap
Zwangere vrouwen die te weinig vitamine D aanmaken hebben twee keer zoveel kans dat hun kindje autisme ontwikkelt, blijkt uit Rotterdams onderzoek. Aan de multivitamines dus, plus een glas volle melk.
Delen per e-mail
Vitamine D levert niet alleen een baby met sterke botten op, maar kan ook autisme voorkomen, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder ruim 4.000 6-jarigen en hun moeders.
Bij de 80 kinderen met een autistische stoornis hadden hun moeders tijdens de zwangerschap - bloedttest bij 20 weken en in de navelstreng na de geboorte - het grootste tekort aan vitamine D. Maar ook bij mildere vormen van autisme, bleken moeders vaker met een tekort te kampen, stelt hoogleraar psychiatrie Henning Tiemeier die zijn bevindingen publiceert in tijdschrift Molecular Psychiatry. Het gaat dan om problemen als gedrag eindeloos herhalen en het onvermogen om met kinderen samen te spelen.
Zonlicht
Tiemeier maakte gebruik van Generation R, een grootschalige studie waarin de groei en ontwikkeling van Rotterdamse kinderen wordt gevolgd. Zonlicht helpt de natuurlijke aanmaak van vitamine D, maar is wellicht niet genoeg omdat we steeds minder vaak buiten komen, stelt Tiemeier. Bovendien maken allochtonen door een donkere huidskleur minder makkelijk vitamine D aan, wat ook terug te zien is in het onderzoek: zij hebben vaker een tekort dan autochtonen.
De Gezondheidsraad adviseert vrouwen al aan 10 microgram vitamine D te slikken, met name voor de aanleg van botten van de baby, maar lang niet alle moeders in spe doen dat. Zes jaar geleden slikte 15 procent van de onderzochte moeders vitamine-tabletten, constateert Tiemeier. Hij raadt vrouwen aan dat wel te overwegen, ook al vóór de conceptie. En daar bovendien een glas volle melk bij te drinken: dat vergroot de opname.
Aangezien we zoveel mogelijk aandoeningen willen voorkomen, blijkt nu dat vitamine D een hulpmiddel kan zijn.
Stoornis
Vitamine D zorgt dat er voldoende neurotransmitters in de hersenen zijn: stofjes die zorgen dat hersencellen met elkaar kunnen communiceren. Is er een tekort dan is er kans op een hersenontwikkelingsstoornis. Overigens is de kans op autisme nog altijd klein: ,,1,5 procent van de kinderen krijgt het en er zijn ook andere factoren die het veroorzaken, zoals genetische. Maar aangezien we zoveel mogelijk aandoeningen willen voorkomen, blijkt nu dat vitamine D een hulpmiddel kan zijn."
Na de geboorte vitamine D toedienen voor gezonde botten zoals consultatiebureaus aanraden is prima, zegt Tiemeier, maar helpt hoogstwaarschijnlijk niet meer tegen autisme. Hij realiseert zich dat zwangere vrouwen (in spe) steeds weer met nieuwe inzichten over vitamines worden geconfronteerd (foliumzuur, visolie, jodium in brood). ,,Slik ook niet multivitamines én vitamine D. Anders krijg je te veel binnen en dat is ook niet gezond."
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Werken als ‘lab-slaaf’ in drugsindustrie: pillen draaien tot de dood erop volgt
Op winst beluste pillenboeren, onervaren lab-slaven en cowboys die snel veel geld willen verdienen, maken het werk in een drugslab levensgevaarlijk. ,,Ze zijn nog te beroerd om een koolmonoxidemelder op te hangen.’’ -
PREMIUM
In de overgang? Dit eet je beter wel en niet
Eet eens een banaan, als je klachten hebt tijdens de overgang. Of dadels. Desirée Marsman weet alles van voeding tijdens de menopauze en geeft negen tips. -
PREMIUM
Parnassia en VGZ op matje geroepen over conflict waar patiënt dupe van is
De Nederlandse zorgautoriteit NZa roept de ruziënde ggz-instelling Parnassia en verzekeraar VGZ op het matje. De reden: de patiëntenstop waarmee het miljoenenconflict tussen de twee partijen nu honderden verzekerden raakt. ,,We accepteren dit niet en willen duidelijkheid voor patiënten en verzekerden. Dit conflict wordt nu uitgevochten over de rug van de patiënt.’’ -
PREMIUM
2,5 ton voor zieke Shymo (19), maar tóch geen behandeling in Amerika
Shymo Korver (19) uit Westzaan haalde bijna 2,5 ton op voor een kankerbehandeling in Amerika, maar de reis ging niet door. Nu wordt ze behandeld in Nederland. ,,In mijn droom stap ik uit mijn rolstoel en ren rondjes door de kamer.” -
PREMIUM
Column Saskia Noort Gratis spiraaltje na abortus? Bij mij gaan de Handmaid’s Tale-bellen rinkelen
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. Deze week windt ze zich op over de gratis spiraal die sommige vrouwen kunnen krijgen na abortus. Moet zoiets niet gratis beschikbaar zijn voor iedereen? Natuurlijk komt er dan een hoop gejank over losbandigheid maar uiteindelijk zal het leiden tot minder abortussen en vrijere vrouwen, pleit ze.
-
‘Minder strenge regels voor bloeddonatie door monogame homo’
Mannen die seks hebben met mannen moeten, net als hetero’s, gelijk bloed kunnen geven als ze een monogame seksuele relatie hebben. Dat wil GroenLinks laten onderzoeken, met steun van coalitiepartijen VVD en D66. Daarmee lonkt een Kamermeerderheid. -
Braziliaan sterft aan spinnenbeet omdat hij ‘te macho’ was om naar dokter te gaan
Twee Brazilianen zijn gestorven aan een spinnenbeet, nadat ze niet snel genoeg medische hulp hadden gezocht. Ana Paula Topan (39) ging na vier dagen naar het ziekenhuis omdat ze toen pas last kreeg. De 48-jarige Luciano Marchioro had wél klachten, maar was domweg te eigenwijs om aan de bel te trekken. Zijn familie waarschuwt nu: ,,Wees niet te macho, ga naar de dokter.” -
Koken & eten Zwanger? Zo eet je niet twee keer zo veel maar dubbel zo goed
Wel of geen vis? En hoe zit het met rauwe groenten? Vrouwen die zwanger zijn, kunnen gemakkelijk de weg kwijtraken in de voedingsjungle. Ze eten vaak niet gezond genoeg. Wat moeten ze dan wel eten?