Meer mensen aan de zware pijnstillers: deskundigen maken zich zorgen om toename

met videoHet gebruik van zware pijnstillers is voor het eerst in jaren weer gestegen. Het omstreden medicijn oxycodon behoorde in 2021 zelfs tot de snelste stijgers. Deskundigen waarschuwen voor de risico’s. ‘Na een week kunnen mensen al moeite krijgen om te stoppen.’

37 reacties

 • willy Pierau

  3 weken geleden
  Mee eens Wim Telkamp. Ik ben zelf fibromyalgie patiënt al 25 jaar en na een ic opname met covid is de pijn heftiger geworden.. 24 ,/7 pijn is geen grapje. En zolang er niet anders is zal ik en vele toch wat moeten Met mate natuurlijk en goed naar je lichaam luisteren.
 • Wim Telkamp

  3 weken geleden
  Op een gegeven moment moet je wat om het leven dragelijk te houden. Dat kan tijdelijk zijn, maar ook permanent als er geen verdere (pijnverlichtende) behandeling meer mogelijk is. Het zijn dan prima middelen om de kwaliteit van leven te verbeteren, mits goed gebruikt. Bij dat laatst gaat het helaas af en toe mis.
 • Julia van Damme

  3 weken geleden
  Ik heb oprecht heel veel medelijden met mensen die pijn hebben en begrijp dat men daar wanhopig van kan worden en dat medicijnen verlichting kunnen geven. Maar ik ben het wel zéér eens met @Paul de Jong. Ik ben altijd van mening dat de meeste medicijnen geen GENEESmiddelen zijn, want ze genezen dus niet. Wat mij betreft zijn het symptoombestrijders en daarmee wordt niets aan de onderliggende oorzaak van de kwaal gedaan. Meer onderzoek naar oorzaak en gevolg door artsen en patiënten zelf!
 • Peter Wortelboer

  3 weken geleden
  Ik gebruik pijnstillers en als ik denk vandaag gaat het zonder ook wel dan niet maar helemaal zonder kan ook niet,je kunt niet oordelen over een ander want iedereen met pijn moet de strijd zelf doorstaan,het is zo moeilijk want je wordt gek van de pijn en vermoeidheid en je omgeving zegt bijvoorbeeld joh wat zie je er goed uit,je bent volkomen alleen met je pijn.
 • Mieneke Kok

  3 weken geleden
  Jaren geleden werd de alternatieve geneeswijze weggezet als hocus spocus. Wetenschappelijk was het niet bewezen. Gelukkig veranderde de tijd. Veel verzekeringen zagen ook de waarde. En gingen het vergoeden. Ze moeten wel zijn aangesloten zijn bij een beroepsvereniging. Daar moet je op letten. Want helaas zitten daar ook rotte appels tussen. In corona tijd kwamen de praktijken uit de grond als paddenstoelen.